مشاوره رایگان

(ساعات اداری)




تامین اجتماعی

تامین اجتماعی چیست؟ و نحوه شکایت از آن به چه صورت است؟

تامین اجتماعی

تماس با وکلای دیوان

ما اینجا هستیم تا با مشاوره تخصصی رایگان به شما کمک کنیم ، همین حالا با ما تماس بگیرید

شاید کمتر کسی پیدا شود که با تامین اجتماعی آشنایی نداشته باشد و یا اینکه حداقل یک بار با اقدامات این سازمان سروکار نداشته باشد. سازمان تامین اجتماعی یکی از سازمان های فعال در کشور است که در حیطه پوشش بیمه ای افراد اعم از کارگران و کارمندان فعالیت می کند.

در واقع سازمان تامین اجتماعی با پوشش بیمه ای که برای نیروی کاری در کشور ایجاد می کند، توانسته است تا سطح بالایی از نیازهای بیمه ای را در کشور در اختیار بگیرد. بیمه در نظرگرفته شده برای کارگران و یا کارمندان حقوق بگیر دولت به صورت اجباری و نیز بیمه در نظر گرفته شده برای کارفرمایان و صاحبان مشاغل به صورت اختیاری پیش بینی شده است.

خدمات ارائه شده از سوی سازمان تامین اجتماعی یه صورت غیردولتی بوده و اما تمامی قوانین اجرا شده از سمت و سوی قوانین بین المللی در رابطه با تامین اجتماعی سرچشمه می گیرد.

حال در ادامه قصد داریم به طور کامل تر به تامین اجتماعی و همچنین نحوه شکایت از این سازمان بپردازیم. با ما همراه باشید تا هر آنچه که به تامین اجتماعی مربوط است را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

تامین اجتماعی چیست؟

بیمه های بازنشستگی، دولتی درمانی، تصادف ها و حوادث و همچنین بیمه بیکاری در مجموع توسط تامین اجتماعی پوشش داده می شوند که شامل سیستمی همگانی خواهد بود.

ریسک های موجود در بازار موجب شده است تا دولت در بیمه کردن این ریسک ها با کمبود روبرو شوند و به همین دلیل تامین اجتماعی روی کار آمده است تا موجبات بیمه این ریسک ها را فراهم کند. خدمات عمومی که دولت در اختیار شهروندان قرار می دهد، تاثیر بسیار زیادی در سطح رفاهی زندگی مردم دارد که در این میان یکی از خدمات رفاهی موجود برای زندگی شهروندان، خدمات تامین اجتماعی است.

بیمه تامین اجتماعی که با هدف کمک به قشر کارگر و کارمند جامعه فعالیت می کند، برای اولین بار فعالیت خود را در سال ۱۸۸۳ در کشور آلمان آغاز کرد و یک سال پس از آن بیمه حواث، بیمه تصادفات و نیز بیمه بازنشستگی به آن افزوده شد.

لازم به ذکر است که بیمه تامین اجتماعی جزو بیمه های اجباری دولت به حساب می آید و همچنین اینکه حقوق و مزایایی که بیمه به افراد تحت پوشش خود پرداخت می کند، به وسیله پرداخت حق بیمه افراد تامین می شود.

سازمان تامین اجتماعی چه خدماتی را به اشخاص ارائه می دهد؟

حیطه اختیارات و فعالیت های سازمان تامین اجتماعی بسیار گسترده است به طوریکه روابط گسترده ای در این میان صورت می گیرد. برخی از فعالیت های این سازمان در رابطه با بیمه شدگان غیر دولتی عبارتند از:

  • ایجاد بستر و سازو کار های مناسب برای پرداخت حقوق به بازنشستگان کشوری
  • تامین هزینه های لازم برای پرداخت حقوق به از کار افتادگان دولت
  • ایجاد زمینه برای پرداخت مستمری به بازماندگان حوادث غیر طبیعی و یا خانواده های محترم فوتی های که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند
  • پرداخت بیمه بیکاری برای کارگرانی که به هر دلیلی از کار بیکار شده اند
  • در نظر گرفتن کمک هزینه برای بیماران بستری شده در بیمارستان
  • در نظر گرفتن حقوق و مزایا برای مادران شاغل باردار به منظور تکریم بنیان خانواده
  • پرداخت هزینه هایی به منظور تامین هزینه خرید وسایل کمک پزشکی
  • پرداخت کمک هزینه ازدواج به منظور تشویق جوانان به ازدواج
  • در نظر گرفتن یک سری هزینه های کفن و دفن برای افراد تحت پوشش

علل بروز دعاوی علیه سازمان تامین اجتماعی

همانطور که گفتیم، گستردگی اختیارات تامین اجتماعی در حیطه مسائل مربوط به بیمه و پرداخت حقوق به افراد تحت پوشش بسیار بالاست و به همین دلیل است که گفته می شود در اثر رابطه همه جانبه این سازمان با افراد، دعاوی زیادی در این زمینه مشاهده می شود.

خدماتی که تامین اجتماعی به افراد ارائه می دهد و در مقابل افزایش روز به روز بیمه شدگان این سازمان، شرایط را به گونه ای فراهم آورده است که افزایش تعداد شکایت هایی از جانب بیمه شدگان نسبت به تامین اجتماعی دیده شود.

ذکر این نکته حائز  اهمیت است که شناخت دلایل شکایت از این سازمان موجب می شود تا تلاش ها برای رفع نواقص و کمبود ها افزایش پیدا کند و به این واسطه رابطه بین بیمه شدگان و تامین اجتماعی بهبود پیدا کند. در مجموع می توان گفت که علل های بروز دعاوی علیه سازمان تامین اجتماعی عبارتند از:

  • در صورتیکه تعهدات ذکر شده از سوی سازمان تامین اجتماعی نسبت به افراد بیمه شده، با تاخیر صورت بگیرد.
  • اجرای قوانینی در خلاف جهت با قوانین جمهوری اسلامی، تکیه بر این قوانین و نیز به دنبال آن ضایع شدن حق قانونی افراد
  • عدم رعایت قوانین از سوی کارمندان تامین اجتماعی و همچنین عدم آگاهی آن ها از نحوه اجرای این قوانین
  • عدم اجرای صحیح مقررات مربوط به بیمه بیکاری در اثر ناهماهنگی اداره کار با تامین اجتماعی
  • وجود هرگونه ابهام در بخشنامه‌های ابلاغ شده از سوی سازمان تامین اجتماعی که موجبات ناهماهنگی در اجرای قانون را به وجود می آورد.
  • سلب امتیاز از بیمه شدگان تامین اجتماعی بدون دلیل قانونی
  • عدم اجرای حکم صادر شده از سوی مراجع قضایی

شکایت از تامین اجتماعی

بسیار دیده می شود که ارائه خدمات از سوی تامین اجتماعی با نارضایتی افراد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی روبرو می شود که این نارضایتی ممکن است در صورت عدم آگاهی کارمندان سازمان از قوانین به وجود آید.

گاهی بی دقتی و همچنین سهل انگاری نیروی کاری دولت در تقدیم خدمات به بیمه شدگان موجب بروز شکایاتی از جانب این افراد علیه تامین اجتماعی در مراجع قضایی می شود که این اقدامات گاهی خسارت های مالی را متوجه افراد خواهد کرد.

تعداد بسیار بالای افراد بیمه شده تامین اجتماعی در این سازمان موجب شده است تا شکایت های علیه این سازمان بیشتر به سمت و سوی تعیین حقوق بازنشستگی، پرداخت بیمه، مزایای بازنشستگی و … باشد.

حال ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که نحوه شکایت از تامین اجتماعی چگونه است؟چرا مراجع قضایی پیگیری از پرونده های شکایت علیه تامین اجتماعی را بر عهده می گیرند؟ و هزاران سوال دیگر که در ادامه به پاسخ آن ها خواهیم پرداخت.

با نحوه شکایت از تامین اجتماعی از طریق دیوان عدالت آشنا شوید

بر طبق مصوبه هایی که در زمینه حل اختلافات با طرفیت دستگاه های اجرایی صورت گرفته است، شکایت های علیه این سازمان ها در دیوان عدالت قابل پیگیری است که سازمان تامین اجتماعی نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ بر این اساس در صورتیکه به هر دلیلی از اقدامات انجام شده از سوی سازمان تامین اجتماعی نارضایتی دارید و در این میان اعتقاد به ضایع شدن حق خود دارید، می توانید به کمک وکلای دیوان مراتب را به صورت کاملا قانونی در دیوان عدالت اداری پیگیری کنید.

مراحل پیگیری و بررسی پرونده های شکایت از تامین اجتماعی در دیوان عدالت اداری طی انجام مراحل قانونی و نیز با تکیه بر مستندات انجام می گیرد. لازم به ذکر است که شکایت علیه تامین اجتماعی در دیوان عدالت اداری به دو صورت زیر انجام می شود:

  • اولین دسته از شکایات علیه تامین اجتماعی از سوی بیمه شدگان این سازمان انجام می گیرد؛ جاییکه به نحوه تصمیم گیری، اجرای حکم و یا اقدامات این سازمان شکایاتی وارد می شود. نحوه رسیدگی به شکایات علیه تامین اجتماعی در دیوان عدالت اداری به این طریق است که رسیدگی به پرونده ها در شعب حاضر در این دیوان صورت می گیرد. در صورت اعتراض طرفین به آرای صادر شده از سوی دیوان و نیز در صورت مغایرت تصمیم گیری های شعب مختلف، نحوه رسیدگی به پرونده تغییر می کند؛ به این صورت که شعب عمومی در دیوان تشکیل و سپس در این جلسات رسیدگی به پرونده صورت می گیرد تا در نهایت رای نهایی صادر و اجرایی گردد.
  • حال به سراغ دومین دسته از شکایات علیه سازمان تامین اجتماعی برویم؛ جاییکه بخشنامه ای برخلاف قانون و یا شرع اجرایی گردد. گاهی دیده می شود که به هر دلیلی آئین نامه ای به تصویب رسیده که ضرر و زیان گروهی را شامل می شود اما این آئین نامه ها در جهت حفظ موازین ایرانی و قانونی حرکت نمی کند. در این مواقع لازم است در ابتدا از وکلای دیوان راهنمایی های لازم را بگیرید و سپس مراتب شکایت را به دیوان عدالت اداری ارجاع دهید. لازم به ذکر است که این دسته از شکایات در شعب دیوان بررسی نمی شود بلکه مستقیما به هیئت عمومی دیوان ارجاع داده می شود.

ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری به منظور ارائه شکایت از تامین اجتماعی

هر شکایتی که از جانب اشخاص حقیقی و یا حقوقی علیه دستگاه های اجرایی صورت می گیرد، طی تنظیم و تقدیم دادخواست به دیوان عدالت اداری پیگیری می شود. تنظیم یک دادخواست قانونی و محکم به کمک وکلای دیوان می تواند شرایط را برای تسریع در روند انجام پرونده فراهم کند. مواردی که باید در دادخواست تنظیم شده، عنوان شود عبارتند از:

  • مشخصات هویتی و شناسنامه ای شاکی از جمله تمامی موارد مربوط به نام و نام خانوادگی، نام پدر، محل سکونت، تاریخ تولد، کد ملی، تابعیت، شغل و …باید در دادخواست تنظیم شده، شرح داده شود. لازم به ذکر است که این اطلاعات باید با دقت کامل و بر حسب اطلاعات موجود در شناسنامه تکمییل گردد تا نقصی در روند پیگیری پرونده ایجاد نگردد.
  • نام و نام خانوادگی طرف شکایت، آدرس محل سکونت، شماره تماس محل سکونت و … نیز از جمله اطلاعات مربوط به طرف شکایت است که در قسمت بعدی از دادخواست ذکر می شود.
  • در صورتی که شاکی پرونده دارای وکیل قانونی است، لازم است که مشخصات او به همراه تلفن همراه و همچنین نشانی دفتر وکیل در دادخواست تنظیم گردد. وکلای دیوان با سابقه چندین ساله ای که در امر وکالت دارند، بهترین گزینه برای پیگیری پرونده های شما در دیوان عدالت خواهد بود.
  • موضوع شکایت از تامین اجتماعی از جمله مواردی است که باید به طور کاملا واضح، خوانا، خلاصه و دقیق توضیح داده شود. به منظور تنظیم این قسمت حتما از وکلای دیوان کمک بگیرید و با آگاهی کامل نسبت به تکمیل آن اقدام کنید.
  • در صورتیکه مدارک و مستندات لازم برای اثبات ادعای خود دارید، در کنار دادخواست تنظیم شده به دیوان عدالت اداری تحویل دهید. ارائه این مستندات می تواند روند انجام پرونده را تسریع ببخشد؛ به همین دلیل پیشنهاد می شود به کمک وکلای دیوان نسبت به جمع آوری مدارک اقدام کنید.
  • در مرحله آخر پس از اتمام تنظیم دادخواست، بایستی شاکی و یا نماینده قانونی وی نسبت به امضا و اثر انگشت دادخواست اقدام نماید. دادخواست تنظیم شده به همراه تصویری از مدارک جمع آوری شده به دفاتر دیوان در مراکز استان ها تحویل داده می شود.

هزینه تنظیم شکایت از تامین اجتماعی در دیوان عدالت اداری

شکایت از تامین اجتماعی طی اقدامات قانونی صورت می گیرد و در این میان هزینه ای نیز صرف ارجاع پرونده به دیوان عدالت اداری در نظر گرفته می شود. هزینه بررسی پرونده شکایت از تامین اجتماعی در شعب دیوان ده هزار تومان عنوان شده که این هزینه در صورت بررسی در تجدید نظر به بیست هزار تومان افزایش پیدا می کند.

در صورتی که به آرای صادره از سوی دیوان عدالت اداری اعتراض دارید، می توانید در مدت زمان تعیین شده برای مهلت اعتراض، نسبت به ارائه دادخواست اقدام نمایید. توجه داشته باشید که هزینه دریافت شده برای بررسی پرونده در شعب عمومی و همچنین شعب تجدید نظر به مدت سه سال یکبار و بر اساس نرخ تورم تغییر می کند.

و در پایان

در این مطلب، به موضوعاتی در رابطه با تامین اجتماعی و نحوه شکایت از این سازمان پرداختیم. تامین اجتماعی یک سازمان غیر دولتی در جهت بیمه کردن ریسک های موجود در بازار است.

در صورتیکه کارمندان این اداره در اثر سهل انگاری اقدامی را در خلاف قوانین انجام دهند و یا اینکه در مجموع آئین نامه ای در خلاف موازین شرعی و قانونی انجام گیرد، می توان طی مراحل قانونی و به کمک وکلای دیوان اقدام به شکایت از تامین اجتماعی در دیوان عدالت کرد.

بررسی پرونده های شکایت از تامین اجتماعی در دیوان عدالت، طی تنظیم دادخواست و ارائه مستندات به مراکز دیوان عدالت در شعب دیوان انجام می شود. در صورتیکه نیاز به راهنمایی و مشاوره بیشتر در این زمینه دارید،  می توانید با وکلای دیوان در تماس باشید.