هر فردی که در سطح شهرها اقدام به ساخت و ساز می نمایند باید برای گرفتن مجوز به شهرداری مراجعه نمایند و با انجام یک مجموعه از اقدامات اقدام به دریافت مجوز در این رابطه بنمایند .
اگر فردی اقدام به ساخت یک ساختمان نموده وقبل از ساخت و ساز به شهرداری مراجعه نکند و مجوز لازم را در این باره دریافت نکند معمولا به کمیسیون ماده 100 شهرداری ارجاع می شود و کمیسیون براساس ساختمان و نحوه ساخت و سطح ایمنی آن اقدام به رسیدگی و صدور حکم در این باره می نماید . رای صادره در کمیسیون ماده 100 قابل اعتراض در شعبه تجدید نظر کمیسیون بوده و در این مورد اگر فرد به رای بدوی اعاراض نماید معمولا رای در مرحله تجدی نظر دوباره بررسی شده و در انتها رای قطعی صادر می شود . آرای صادره در کمیسیون معمولا مجازات جریمه نقدی و در مواردی حکم به تخریب ساختمان می باشد .
اگر فردی باز هم به این موضوع اعتراض داشته باشد معمولا رای صادره در این مورد قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری می باشد و و در این مورد بله صورت شکلی و از نظر مطابقت رای صادره با قانون و مقررات در مورد ان تصمیم گیری می شود .
آرای هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در مورد کمیسیون ماده 100 شهرداری
۱. قانون حاکم بر تغییر کاربری
شماره دادنامه: ۴۰۰-۴۰۱
تاریخ رأی: ۰۹ / ۱۳۹۵/۰۶
بسم الله الرحمن الرحيم
شورای اسلامی شهر بهارستان برخلاف اصل ۱۰۵ قانون اساسی و ماده ۸۰ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی و انتخاب شهرداران مصوب سال ۱۳۷۵ و اصلاحات بعدی و مواد ۳۸، ۵۰ و ۵۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده و خارج از حدود اختیارات قانونی نسبت به وضع و تصویب بهای خدمات معادل ۴۰ درصد ارزش افزوده ناشی از تغییر کاربری از مسکونی به تجاری برای پلاک های واقع شده در خیابان الفت علاوه بر سایر عوارض قانونی اقدام کرده است »
نامبردگان ابطال مصوبه از زمان تصویب را نیز خواستار شده اند.
متن مصوبه مورد اعتراض به قرار زیر است:
جناب آقای دکتر امین پور
شهردار محترم بهارستان
پس از حمد خدا و درود و صلوات بر محمد و آل محمد (ص)، لايحه شماره ۲۳۶۰۹۱۳۸۶/۸/۱۲ در اعلام مصوبه کمیسیون موضوع ماده ۵ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری در استان در تبدیل کاربری مسکونی به تجاری برای قریب یکصد و ده پلاک از اراضی واقع در طرفین خیابان الفت شهر بهارستان و نیز احداث بناهای با کاربری تجاری در این پلاکها با اخذ پروانه ساخت توسط مالکین که بعضا گواهی پایان ساخت نیز دریافت نموده اند اما مالکین تعداد دیگری از پلاکهای واقع در طرفین این خیابان که کماکان دارای کاربری مسکونی می باشند مبادرت به احداث بنای تجاری خلاف و بدون اخذ پروانه ساخت نموده اند که باعث ایجاد ارزش افزوده در اثر تغییر کاربری برای آنان و بروز معضلات عدیده ای برای شهروندان و شهرداری اعم از ایجاد تردد ترافیکی مازاد بر حجم پیش بینی شده قبلی و نیاز به احداث پارکینگ های عمومی توسط شهرداری، انباشتن زباله های ناشی از فعالیت واحدهای تجاری خلاف احداث شده و سلب آسایش دیگر ساکنین مسیر این خیابان و … شده اند و شهرداری ناگزیر به تأمین هزینه های خدماتی و جبران ضایعات و معضلات ناشی از آن می باشد.
پیشنهاد ارائه شده در اینکه به جبران هزینه های خدماتی تحمیلی به شهرداری و جلوگیری از تضییع حقوق قانونی شهروندان و برخورد بازدارنده با افرادی که انگیزه این گونه تخلفات را دارند، شهرداری بهارستان نسبت به اخذ بهاء خدمات و ارزش افزوده ایجاد شده از این گونه متخلفین معادل چهل درصد از مابه التفاوت قیمت تمام شده عرصه و اعیانی احداثی از بهای روز هر متر مربع تجاری خلاف احداث شده را دریافت نماید در جلسه علنی مورخ ۱۳۸۶/۸/۲۲ مورد بررسی قرار گرفت و دریافت مبلغ پیشنهادی بنا به توجيهات ارائه شده بر اساس مفاد بند ۲۷ از ماده ۷۱ قانون تشکیلات شوراهای اسلامی به تصویب رسید. ضمنا شهرداری موظف است پرونده تخلفات این ساختمان ها را در صورت عدم تأیید تغییر کاربری توسط کمیسیون موضوع ماده ۵ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در استان، به کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون ارجاع نموده و در صورت صدور رأی قطعی تخریب اگر وجوهی از این گونه مالکین دریافت کرده باشد، عينا به آنان مسترد نماید. مراتب جهت اقدامات قانونی بعدی اعلام می گردد. – رئیس شورای اسلامی شهر بهارستان »
علی رغم ارسال نسخه ثانی شکایت برای طرف شکایت تا زمان رسیدگی به پرونده در هیئت عمومی دیوان عدالت اداری هیچ پاسخی از طرف شکایت واصل نشده است. هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۳۹۵/۶/۹ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.
رای هیئت عمومی دیوان عدالت اداری
طبق ماده ۲ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، تصویب نقشه جامع شهر به عهده شورای عالی شهرسازی و معماری ایران است و مطابق ماده ۵ همان قانون، تنظیم و تصویب نقشه تفصیلی و تغییر کاربری اراضی و املاک واقع در محدوده شهرها با رعایت شرایط و ضوابط قانونی به عهده کمیسیون موضوع ماده ۵ قانون یاد شده محول شده است. با عنایت به مقررات مذکور و اینکه شوراهای اسلامی مطابق بندهای ماده ۷۱ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ با اصلاحات بعدی آن صلاحیتی در خصوص تغییر کاربری اراضی و املاک و وضع ضوابط و قاعده در این خصوص ندارد، بنابراین مصوبه شماره ۱۴۱۳/ش ب- ۱۳۸۶/۹/۸ شورای اسلامی شهر بهارستان، خلاف قانون و خارج از حدود اختیارات مرجع تصویب است و به استناد بند ۱ ماده ۱۲ و مواد ۱۳ و ۸۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ از تاریخ تصویب ابطال می شود. |
محمد کاظم بهرامی
رئیس هیئت عمومی دیوان عدالت اداری
٢. ابطال مصوبه عوارض تغییر کاربری
شماره دادنامه: ۲۲۹
تاریخ رأی: ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
بسم الله الرحمن الرحیم
ریاست محترم دیوان عدالت اداری
با سلام و دعای خیر
احتراما، اینجانب امید محمدی در خصوص مصوبه شورای شهر کرج راجع به عوارض تغییر کاربری» به علت خروج شورای اسلامی شهر کرج از حدود اختیار خود و تصویب مقرره ای برخلاف مفاد قانونی درخواست ابطال مصوبه مذکور را به شرح ذیل به استحضار آن عالی مقام معروض میدارم.
بخش اول:
مشخصات مصوبه مورد اعتراض: مصوب شورای شهر کرج راجع به عوارض تغییر کاربری شورای اسلامی شهر کرج، در خصوص تصویب عوارض محلی برای سال ۱۳۹۴، برای تغییر کاربری مبادرت به وضع عوارض نموده و شهرداری کرج نیز در مقام اجرای مصوبه مذکور می باشد و در بخش ۱۱ فصل دوم تعرفه عوارض سال ۱۳۹۴ همچنین به موجب مصوبه بیست و ششمین جلسه شورای اسلامی شهر کرج مورخ ۱۳۹۳/۱۰/۲۸ به اخذ این گونه عوارض تصریح نموده است. این مصوبه به قرار زیر است:
ردیف شرح تغییر کاربری تعرفه عوارض
۱. تغییر کاربری مسکونی به تجاری در پهنه الف p۲۵۰
۲. تغییر کاربری مسکونی به تجاری در سایر پهنه ها p۲۰۰
- تغییر کاربری خدماتی به تجاری در پهنه الف p۳۰۰
۴. تغییر کاربری خدماتی به تجاری در سایر پهنه ها p۲۵۰
۵. تغییر کاربری اداری به تجاری در همه پهنه ها p۱۲۰
۶ . تغییر کاربری مسکونی به اداری در همه پهنه ها p۱۵ ”
۷. تغییر کاربری صنعتی به تجاری در همه پهنه ها p۲۰۰
۸. تغییر کاربری اداری به مسکونی p۱۵
۹. تغییر کاربری خدماتی به مسکونی p۱۰۰
۱۰. تغییر کاربری خدماتی به اداری p۱۵۰
۱۱. تغییر کاربری صنعتی به مسکونی p1
۱۲. تغییر کاربری مسکونی به تالار پذیرایی در کلیه پهنه ها p۱۰۰
۱۳. تغییر کاربری اداری به تالار پذیرایی در کلیه پهنه ها p۸۰
۱۴. تغییر کاربری خدماتی به تالار پذیرایی در کلیه پهنه ها p۱۵۰
۱۵. تغییر کاربری در حریم به تجاری p۲۵۰
۱۶. تغییر کاربری در حریم به اداری و صنعتی p۱۵۰
۱۷. تغییر کاربری به مسکونی در حریم p۵۰
۱۸. تغییر کاربری اداری به صنعتی p۱۰۰
۱۹. تغییر کاربری صنعتی به شهربازی در همه پهنه ها p۵۰
۲۰. تغییر کاربری اداری به شهربازی در همه پهنه ها p۵۰
۲۱. تغییر کاربری مسکونی به شهربازی در همه پهنه ها p۷۰
۲۲. تغییر کاربری خدماتی به شهربازی در همه پهنه ها p۵۰
۲۳. تغییر کاربری مسکونی به صنعتی p۱۰۰
۲۴. تغییر هر نوع کاربری به غیر از تجاری به پمپ بنزین وCNG ۳۰ p
۲۵. تغییر کاربری صنعتی به اداری p۲۵
۲۶. عوارض ارزش افزوده تغییر کاربری اراضی به صنایع وابسته کشاورزی در حریم شهر پس از اخذ مجوزهای قانونی p۲۵
برای اطلاع بیشتر از کمیسیون ماده ۱۰۰ و وظایف وکیل کمیسیون ماده ۱۰۰ حتما به صفحه فوق مراجعه نمایید.