عوارض مازاد بر تراکم ساختمانهای مسکونی یکی از عوارضی می باشد که شهرداری ها براساس قانون موظف به دریافت آن می باشد . منظور از تراکم ساختمانی این می باشد که در هر منطقه بسته به جمعیت و امکانات ان امکان ساخت ساختمانهایی با طبقات و واحدهایی معین بدین صورت که اگر فردی مازاد بر مقدار معین شده اقدام به ساخت و ساز بنماید باید عئوارضی اضافی برای مقدار معینه در شهرداری را پرداخت نماید .
عوارض مازاد بر تراکم چیست و به صورت کلی چرا باید در این رابطه از اشخاص گرفته شود ؟
معمولا در هر منطقه و یا ناحیه از شهر میزانی از فضا در خصوص جمعیت موجود وجود دارد بدین صورت که افرادی که اقدام به ساخت و ساز می نمایند معمولا بر اساس طرح های شهری قادر به ساخت و ساز با مقداری معین می باشند و در غیر این صورت حتما در این رابطه مشکلاتی ایجاد خواهد شد .
تصور نمایید که عوارض مازاد بر تراکم ساختمانی وجود نداشته باشد و افراد در این زمینه بدون هیچ گونه بررسی اقدام به ساخت منازل مسکونی با تعداد طبقات بسیار بنمایند در این صورت اگر هر واحد ساختمانی دارای یک خودور باید آیا آن ناحیه دارای گنجایش این مقدار از افراد و یا جای پارک برای این موارد می باشد.
میزان عوارض مازاد بر تراکم ساختمانی بر چه اساسی تعیین می شود ؟
معمولا میزان عوارض هر ساختمانی براساس ارزش منطقه ای ملک در ان ناحیه تعیین می شود و اگر شهرداری به هر دلیلی میزان عوارض را بسیار بیشتر از ان معین نماید در این صورت فرد قادر است در شهرداری و کمیسیون آن به میزان عوارض معینه اعتراض نماید و در انتها رای صادره قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری می باشد .
عوارض مازاد تراکم ساختمانی قابل وصول ۷برابر ارزش معاملاتی (موضوع ماده ۶۴ قانون مالیات های مستقیم مصوب سال ۱۳۶۶) ملاک عمل روز امور اقتصادی و دارایی برای یک مترمربع از ملک مورد نظر است.
تبصره: مازاد تراكم موضوع این ماده است که علاوه بر تراکم مصوب مجاز موجود طرح های جامع و تفصیلی و مصوبات کمیسیون ماده پنج را در بر می گیرد.
اصلاح نقشه جهت افزایش زیربنا: محاسبه عوارض افزایش بنا بر اساس نقشه های جدید صورت گرفته و فقط مابه التفاوت عوارض جهت بنای اضافی اخذ می گردد.