برای بیان مفهوم کمیسیون ماده ۱۰۰ نخست باید در رابطه با ماده ۱۰۰ قانون شهرداری نکاتی را ذکر کرد. در قانون ماده ۱۰۰ شهرداری ذکر شده است که صاحبین تمامی زمینها و املاک که در محدوده شهر و یا در خود شهر قرار دارند، باید در ابتدا زمین های خود را تفکیک کرده و سپس برای شروع کار ساخت و ساز، از شهرداری پروانه ساخت بگیرند.
در این امر متخصصین گروه وکلای دیوان می توانند به شما یاری رسانند. شهرداری این حق را دارد که از ساخت و سازهای ساختمانی و… که بدون پروانه بوده و یا برخلاف مندرجات پروانه هستند به واسطه مامورین خود جلوگیری نماید.
طبق تبصره ۱ ماده ۱۰۰ شهرداری
در لیست مواردی که از نظر اساس شهرسازی و یا خدمات فنی و بهداشتی بر خلاف قوانین درج شده در پروانه باشند، شهرداری میتواند عنوان را در کمیسیون ها با حضور نماینده وزارت کشور که به انتخاب وزیر کشور در آن جمع حضور داشته و همچنین شخصی از اعضای انجمن شهر که به انتخاب خود انجمن در جمع حاضر می شود بیان کرده، که کمیسیون بعد از گرفتن پرونده به شخص اعلام میدارد، تا در طی ده روز توضیحات خود را به صورت کتبی برای شان فرستاده و پس از گذشت مدت زمان ذکر شده کمیسیون وظیفه دارد، تا در رابطه با موضوع عنوان شده در حضور نماینده شهرداری طی یک ماه تصمیم قطعی خود را اعلام کند.
این نکته قابل ذکر است، که نماینده شهرداری که در کمیسیون حاضر میشود، حق رأی نداشته و فقط برای بیان توضیحات لازمه در جمع حاضر میشود.
کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری مربوط به چه تاریخی می باشد
در اولین سری از قانونگذاری مجلس شورای ملی واقع در سال ۱۲۸۶, قانونی با عنوان بلدیه به تصویب رسید که پس از آن در تاریخ های ٢/٣۰ و۱٣٢٨/۵/۴ قانونها دیگری با عنوان تشکیل شهرداری و انجمن شهر ها و قصاب را به تصویب رساندند.
همچنین در تاریخ ۱٣٣۱/۵/٢۰ برای تکمیل قوانین قبلی لایحه قانونی شهرداریها و در انتها در تاریخ ۱٣٣۴/۴/۱۱ نیز قانون فعلی تمامی شهرداریها تصویب شد.
این قوانین در طول سال های گذشته بارها اصلاح شده و الحاقات جدیدی به طور مکرر روی آن ها صورت گرفته است. با پیروزی انقلاب اسلامی نیز شورای نگهبان در تاریخ ۱٣۶٢/٢/۱۵ با بیان این که آراء کمیسیون ماده ۱۰۰ بیان شده بر حکم شرعی نبوده، طبق مقررات اسلامی و قضایی قانون شرعی خود را صادر کرده و به آن رای داده و به تصویب میرساند.
در اواخر سال ۱۳۶۷ فعالیت کمیسیون مجدداً آغاز شده و لازم به ذکر است که ماده ۱۰۰ قانون شهرداری همان گونه باقی مانده و هیچ مانع و مشکلی برای اجرای ان بر سر راه شهرداری تهران وجود ندارد.
وکیل تضمینی کمیسیون ماده 100 شهرداری تهران
یک وکیل تضمینی کمیسیون ماده 100 می تواند براساس نتایجی که از پرونده ها و سابقه کاری خود گرفته است معمولا به این اسم نامیده می شود.
یک وکیل تضمینی باتوجه به نیاز موکل اقدام به بررسی پرونده نموده و در صورتی که قبل تشکیل پرونده باشد از همان ابتدا راه متناسب برای برسی موضوع را برای موکل انتخاب میکند .
این وکیل با توجه به تسلطی که بر دانش ومهارت های قانونی دارد قادر است در تمامی پرونده ها و در شعب بدوی و تجدید نظر به شیوه ای درست و براساس قانون حق موکل را دریافت نموده و و یا از آن دفاع می نماید .
یک وکیل با سابقه در امر ماده 100 در تهران با قوانین دیوان عدالت اداری نیز دارای آشنایی بوده و در این رابطه قادر است در صورتی که پرونده در شعبه تجدید نظر کمیسیون بر خلاف منافع موکل صادر شود در دیوان برای وی اقدام به رسیدگی و صدور رای شود تا در انتها رای به نفع موکل صادر گردد.
نگاهی کلی بر نحوه اجرا کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری
کمیسیون ذکر شده جزو مراجع قابل اطمینان در امور رسیدگی به خلاف های ساخت و ساز ساختمان و املاک بوده که متشکل از جمیع قاضیانی است که در راستای طرح و قوانین مذکور و با در نظر گرفتن کلیه جوانب رأی نهایی خود را صادر میکند.