امروزه در همه دنیا شهرسازی دارای قواعد و شرایط مختص به خود می باشد و معمولا برای ساخت شهرها طرحها و نقشه های متفاوتی قرار داده شده و کلیه امور ساختمانی در یک شهر باید براساس طرحهای شهرسازی و مراجع مربوطه باشد.
برای این امر شهرداری معمولا مرجع اصلی در این مورد می باشد و بسیاری از امور شهرسازی به دستور و با مجوز شهرداری انجام می شود.
معمولا در هر شهری در ایران افراد برای اینکه بتوانند مسکنی احداث نمایند باید درقبل از هر چیز از شهرداری پروانه ساخت گرفته و در انتها با رعایت کلیه موارد و با اتمام ساختمان شهرداری در صورتی که فرد کلیه قواعد را رعایت نموده باشد و هزینه های مربوطه به احداث ساختمان را نیز پرداخت نموده باشد برای وی معمولا پایان کار صادر می شود.
طرح شکایت در دیوان عدالت اداری دارای شرایط خاص خود می باشد و بدین صورت است که فرد ابتدا اقدام به نوشتن دادخواست الزام به ابطال پایان کار با طرفیت شهرداری می نماید.
بعد از نوشتن دادخواست مطابق قانون و با رعایت اصول قانونی معمولا از طریق سامانه ساجد که سامانه تخصصی مروبطه به دیوان عدالت اداری کلیه مدارک فرد در خصوص ابطال پایان کار ،به همراه دادخواست به دیوان عدالت اداری ارسال می گردد.
بعد از ارسال دادخواست به دیوان عدالت اداری براساس اصول اداری دیوان دادخواست به دبیرخانه دیوان ارسال می گردد و از انجا به دفتر کل دیوان فرستاده می شود .
در دفتر کل دفتر کل دیوان یک مجموعه به نام دفتر ازجاع وجود دارد که کلیه دادخواست ها از آن جا به شعبات براساس موضوع ارسال می گردد .
بعد از ارسال دادخواست به شعبه معمولا دفتر شعبه در این رابطه از شهرداری درخواست پاسخ در این رابطه را می نماید و شهرداری موظف به ایراد پاسخ در این رابطه می باشد .
در صورت عدم پاسخ و یا پاسخ شهرداری ، در هر صورت رسیدگی انجام میشود و شعبه دیوان با بررسی مدارک فرد و در صورت وجود همچینن با بررسی پاسخ شهرداری در این رابطه اقدام به صدور حکم می نماید . حکم صادره در این رابطه به طرفین ابلاغ شده و در انتها اگر هر کدام از طرفین شکایت بدان اعتراض داشته باشند می توانند نسبت بدان اعتراض نمایند .