امروزه در جهان به دنبال برنامه ریزی برای ایجاد شهرهایی زیبا و کارآمد برای شهروندان می باشند و در این مورد برنامه ریزی ها و طرح های فراوانی معین می گردد.
معمولا مسئولیت انجام کلیه این طرحها به عهده شهرداری ها می باشد و شهرداری براساس قانون دارای قدرت و توان اجرای این طرحها و کنترل تمامی این ساخت و سازها را دارد.
اما برای دفاع از خود در کمیسیون ماده 100 چه کار باید کرد؟
در این مورد قبل از هراقدامی فرد می تواند به یک وکیل دادگستری در این خصوص مراجعه نماید و اقدام به طرح مسئله برای وی بنماید.
در صورتی که فرد خود بخواهد در این موضوع اقدام نماید می تواند براساس شرایط ذیل عمل نماید.
1-در اولین مورد فرد باید ببیند که آیا تخلفی صورت گرفته است و یا نه؟
2- بررسی کند که آیا به معابر تجاوز شده است/
3- باید ببیند که آیا وضعیت قانونی ساخت و ساز رعایت شده است؟
5- باید به بررسی میزان عوارض در این باره بپردازد.
فرد قبل از هر اقدامی باید موارد فوق را انجا داده و تا جایی که بتواند باید با کمک یک وکیل اقدام به نوشتن لایحه برای دفاع از خود و ارائه به کمیسیون ماده 100 بنماید.
درکمیسیون ماده 100 بعد از بررسی وضعیت فرد معمولا دراین رابطه رای صادر می شود و رای صادره نیز معمولا از طریق دبیرخانه شهرداری به فرد ابلاغ می گردد. در صورتی فرد به رای صادره اعتراض داشته باشد می تواند طی یک درخواست وهمچنین یک لایحه پیوستی به شعبه تجدید نظر کمیسیون ماده 100 رسیدگی نماید.
در شعبه تجدید نظر ابتدا لایحه فرد بررسی شده و در صورتی که دارای نکته مهم و جدیدی باشد ابتدا با بررسی دلائل مالک اقدام به بررسی موضوع می شود و در انتها کمیسیون مربوطه در این رابطه اقدام به صدور رای مینماید. رای صادره در این مورد قطعی و غیر قابل تجدید نظر می باشد .
آرای قطعی کمیسیونهای بدوی و تجدید نظر بعد از قطعیت به مد ت 100 روز قابل اعتراض در دیوان می باشند و دیوان در این مورد و تنها به صورت شکلی اقدام به بررسی رای می کند و هیچ گونه رسیدگی ماهوی در این خصوص انجام نمی هد.
این بدین معنی می باشد که دیوان تنها رای صادره را از نظر مطابقت با قانون و مقررات مربوطه مورد بررسی قرار داده و در انتها در این خصوص یا رای را تایید و یا نقض مینماید .