تبدیل وضعیت براساس مصوبه جدید دیوان عدالت اداری باعث ایجاد چه تغییراتی در روند تبدیل وضعیت خواهد شد؟
در بخشنامه تبدیل وضعیت که در قانون بودجه سال 1400 به آن رسیدگی شد، شرایطی برای تسهیل تغییر وضعیت درنظر گرفته شده است. شرایط موجود در این بخشنامه، با مصوبه جدید دیوان عدالت اداری درباره تبدیل وضعیت دستخوش تغییراتی شده است. بند(د) تبصره 20 قانون بودجه سال 1400، دستور العمل تبدیل وضعیت را به نحو زیر مقرر نموده:
الف) کسانی که شامل موضوع تبدیل وضعیت هستند که در زمان تصویب قانون در یکی از حالات قراردادی، رسمی، آزمایشی یا رسمی آزمایشی، طرحی، شرکتی و بصورت تمام وقت به منظور ایفای وظایف شغلی در دستگاههای اجرایی مشغول به فعالیت هستند، با رعایت دیگر شرایط به صورت رسمی استخدام میشوند.
لیکن در تبدیل وضعیت براساس مصوبه جدید دیوان و در رای صادره از سوی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری شرط تمام وقت بودن خدمت باطل اعلام گردید. به بیان دیگر افرادی که به صورت ساعتی و پاره وقت نیز مشغول به فعالیت در دستگاههای اجرایی هستند، مشمول این بند خواهند بود، اشخاصی که به حالت پاره وقت و ساعتی به کارگیری شدهاند نیز قادر به ارائه درخواست تبدیل وضعیت براساس مصوبه جدید دیوان هستند. حضور وکیل تضمینی گروه وکلای دیوان در پرونده تبدیل وضعیت براساس مصوبه جدید دیوان منجر به کسب نتیجه دلخواه و مطلوب متقاضیان خواهد شد.
ب) یکی دیگر از شروطی که در این دستورالعمل برای تبدیل وضعیت مطرح شده، پرداخت حق بیمه این افراد از سوی دستگاه اجرایی یا شرکت های طرف قرارداد با دستگاههای اجرایی است. یعنی کسانی که قصد تبدیل وضعیت براساس این دستورالعمل را دارند، بایستی دارای سابقه پرداخت بیمه باشند. این شرط نیز به واسطه مصوبه جدید دیوان فاقد اعتبار اعلام شده است.
در مصوبه جدید دیوان عدالت اداری، پرداخت نشدن بیمه مانعی برای تبدیل وضعیت نخواهد بود. اشخاصی که بیمه برای آنان پرداخت نشده، نیز قادر به تبدیل وضعیت براساس مصوبه جدید دیوان عدالت اداری هستند. عدم پرداخت بیمه شخص مذکور را از زمره قالبهای استخدامی خارج نمیکند و این موضوع مقید به پرداخت بیمه نخواهد بود. دانش و تخصص وکیل تضمینی در روند رسیدگی میتواند اشخاص را برای رسیدن به هدفشان امیدوار کند.
پ) داشتن قرارداد با دستگاه اجرایی یا شرکت های وابسته به دستگاههای اجرایی و تمدید شدن قرارداد مذکور در سال جاری برای نیروهای مشمول تبدیل وضعیت به حالت رسمی، سومین مسئله ای که در دستورالعمل تبدیل وضعیت سال 1400 به آن اشاره شده است.
این شرط نیز از جمله شروطی است که توسط مصوبه جدید دیوان عدالت اداری فاقد اعتبار و باطل اعلام شده است. در تبدیل وضعیت براساس مصوبه جدید دیوان نداشتن قرارداد و عدم تمدید آن در سال جاری شرط تبدیل وضعیت نیست و بدون وجود این موضوع نیز شخص قادر به تبدیل وضعیت خواهد بود.
صلاحیت های هیات عمومی دیوان عدالت اداری در خصوص تبدیل وضعیت
هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ 1401/06/08 رای مذکور را صادر نمود و به طور کلی سه شرط؛ تمام وقت بودن وضعیت شغلی، پرداخت بیمه و تمدید قرارداد در بخش نامه تبدیل وضعیت ایثارگران را باطل و فاقد اعتبار قانونی اعلام نمود. ابطال تمام یا بخشی از مصوبات براساس ماده 88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری در زمره صلاحیتهای هیئت عمومی قرار میگیرد.
هیئت عمومی دیوان عدالت اداری با استناد به بند 1 ماده 12 و مواد 13 و 88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری صدور رای مذکور را ضروری دانست. بند 1 ماده 12 این قانون حدود وظایف و صلاحیت های هیئت عمومی را رسیدگی به شکایات و نارضاییهای اشخاص نسبت به آیین نامهها، بخشنامهها و….از حیث مغایرت با شرع و قانون و تضییع حقوق قانونی اشخاص دانسته است.
اثر ترتیب آرا صادره از هیئت عمومی دیوان عدالت اداری مستند به ماده 13 این قانون به محض صدور رای مترتب خواهد شد. مگر زمانیکه هیئت عمومی به دلایلی مانند خلاف شرع بودن یا جلوگیری از تضییع حقوق افراد زمان اثر گذاری مصوبه را به تصویب آن موکول نماید. رای صادره در هیئت عمومی دیوان عدالت اداری دارای اهمیت بالایی دارد و تبعیت و اجرای آن الزامی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با تبدیل وضعیت براساس مصوبه جدید دیوان با شماره تلفنهای مجموعه وکلای دیوان تماس حاصل نمایید. به طور کلی پرونده تبدیل وضعیت برای تمامی متقاضیان به صورتهای متفاوتی ممکن است رسیدگی شود، بهترین توصیه همراهی و حضور وکیل تضمینی است.
نقش وکیل تضمینی تبدیل وضعیت براساس مصوبه جدید دیوان
چنانچه دستگاههای اجرایی رای هیئت عمومی مبنی بر تبدیل وضعیت براساس مصوبه جدید دیوان و ابطال شروط تمام وقت بودن، پرداخت بیمه و تمدید قرارداد را اجرا نکنند، شخص متقاضی به همراه وکیل متخصص دیوان عدالت اداری قادر به طرح شکایت در دیوان عدالت اداری و پیگیری این موضوع خواهد بود. به منظور دریافت مشاوره حقوقی تخصصی در رابطه با تبدیل وضعیت براساس مصوبه جدید دیوان با کارشناسان و وکلای گروه وکلای دیوان تماس بگیرید. مشاوره حضوری، آنلاین و تلفنی از دیگر خدمات گروه وکلای دیوان است. وکیل تضمینی گروه وکلای دیوان تمامی تلاش خود را در جهت رسیدن به نتیجه دلخواه موکلین به کار میگیرد و از هیچ کمکی دریغ نمیکند.
نمونه دادخواست تغییر وضعیت دیوان عدالت اداری
دیوان عدالت اداری نقش مهمی در حل و فصل اختلافات و تامین عدالت برای شهروندان دارد. با این حال، وضعیت فعلی آن موضوع بحث بین کارشناسان حقوقی و مردم عادی بوده است. یک دادخواست نمونه اخیر با هدف تغییر وضعیت دادگاه از یک نهاد اداری به یک نهاد قانونی است.
این پیشنهاد مبتنی بر این استدلال است که دیوان اداری باید در تفسیر قوانین و مقررات مربوط به حقوق اساسی اختیار بیشتری داشته باشد. با ارتقای جایگاه خود، می تواند حفاظت بیشتری را برای شهروندان در برابر نقض احتمالی حقوق اولیه آنها فراهم کند.
این طومار در میان گروه های مختلف از جمله وکلا و سازمان های جامعه مدنی مورد توجه قرار گرفته است. طرفداران این اقدام معتقدند که این اقدام باعث تقویت استقلال قوه قضائیه و ارتقای شفافیت در فرآیندهای تصمیم گیری می شود.
با این حال، برخی به دلیل نگرانی در مورد درگیری های احتمالی با سایر شاخه های حکومت یا تمرکز بیش از حد قدرت در خود دادگاه، در مورد این پیشنهاد تردید دارند. به این ترتیب، هنوز سوالات زیادی در مورد اینکه این تغییر پیشنهادی در عمل چگونه عمل خواهد کرد، وجود دارد.
صرف نظر از موضع شما در مورد این موضوع، مهم است که پیشرفت هایی از این قبیل را پیگیری کنید زیرا ممکن است بر حقوق قانونی شما تأثیر بگذارد.
تصمیم دادگاه مبنی بر تغییر وضعیت شهدا
تصمیم دادگاه مبنی بر تغییر وضعیت شهدا مورد انتظار بوده است. سالهاست که خانوادهها و عزیزان کسانی که جان خود را فدای کشورشان کردهاند، برای به رسمیت شناختن آنها به عنوان شهید مبارزه میکنند. با این تصمیم عدالت اجرا شده است.
این حکم نه تنها باعث آرامش و رضایت خانوادهها میشود، بلکه باعث میشود از کسانی که همه چیز را برای ملت خود از دست دادهاند، یاد و از آنها به درستی یاد شود. اعتراف به فداکاری آنها از هر راه ممکن ضروری است.
علاوه بر این، تغییر جایگاه شهدا به معنای ارائه امکانات و مزایای بهتری است که به حق آنهاست. این شامل کمک مالی برای تحصیل یا درمان برای اعضای خانواده باقی مانده همراه با سایر پاداش هایی است که به طور خاص برای خانواده شهدا در نظر گرفته شده است.
این حکم تاریخی توسط دادگاه گامی در جهت به رسمیت شناختن سهم قهرمانان ما در امنیت ملی و تضمین این است که آنها هرگز فراموش نمی شوند.