از آنجاییکه وجود کارگران در کشور و فعالیتی که آن ها در بخش های مختلف انجام می دهند اهمیت بسیار ویژه ای در وضعیت اقتصادی حاکم بر جامعه دارد، دولت در تلاش است که بهترین قوانین را برای حفظ حق قانونی کارگران در نظر بگیرد.
نه تنها در ایران بلکه در سایر کشور های دنیا هم کارفرمایانی وجود دارند که تنها در پی پایمال کردن حق کارگران و در طرف مقابل افزایش درآمد خود تلاش می کنند اما مسئله ای که در این میان وجود دارد این است که قوانین اداره کار به صورت سفت و سخت در پی حفاظت از حقوق قانونی کارگران خواهد بود.
قوانین اداره کار بیان می کند که کارگر در قبال حقوقی که از کارفرما دریافت می کند، موظف به انجام کار مشخص و تعیین شده است که تمامی این قوانین با جزئیات باید در قرارداد کاری میان طرفین ثبت گردد. حال گاهی در این میان عملی در خلاف با اصول گفته شده اتفاق می افتد که به منظور رسیدگی به این اختلافات، اداره کار به پرونده دخول می کند. اگر می خواهید در رابطه با دانلود فرم اعتراض به رای هیات حل اختلاف اداره کار+هیات تشخیص بیشتر بدانید، تا انتها با ما همراه شوید.
نحوه طرح شکایت در اداره کار
پس از این اقدام، اداره کار با بررسی اولیه محتوای شکایت موعد مشخصی را برای رسیدگی به پرونده تعیین می کند و تاریخ و محل جلسه را به صورت پیامک برای شاکی ارسال می نماید. در طرف مقابل نحوه در جریان قرار دادن طرف شکایت نیز به صورت فیزیکی و با درج رمز ورود به سامانه در ابلاغیه خواهد بود که با در اختیار داشتن این رمز می توان به سامانه اداره کار ورود کرد و با جزئیات پرونده آشنا شد.
نحوه پیگیری شکایات در اداره کار
جلساتی که به منظور رسیدگی به مشکلات میان کارفرما و کارگر تعیین می شود برای حضور و یا عدم حضور طرفین اجباری در کار نیست؛ به این صورت که شخص می تواند برای دفاع از خود در جلسات به صورت حضوری شرکت کند و یا اینکه دفاعیات خود را در قالب لایحه به اداره کار تقدیم کند. در هر صورت برای هر کدام از این راهکار ها نیز به همراهی یک وکیل متخصص نیاز خواهید داشت؛ به طوریکه تاثیرگذار ترین و در عین حال ساده ترین راهکار دنبال شود.
فراموش نکنید که گاهی با سنجیدن شرایط، هیئت تشخیص ترجیح می دهد که حضور طرفین برای شرکت در جلسات الزامی باشد؛ در این مواد بایستی حتما در جلسات حضور فیزیکی به هم رساند.
پیگیری شکایات در اداره کار به این صورت است که شکایت مطرح شده در اداره کار در ابتدا در اختیار هیئت تشخیص قرار می گیرد. این هیئت ها به منظور بررسی اختلافات میان کارگر و کارفرما در هر استانی تشکیل شده اند تا با حفظ حقوق کارگر در این میان قدمی در جهت پیشرفت اقتصاد کشور برداشته شود. در نهایت این هیئت نیز با بررسی همه جانبه پرونده شکایت و با توجه به اسناد موجود و همین دفاعیات طرفین، اقدام به صدور رای می کند.
نحوه اعتراض به رای هیئت حل اختلاف
طرح شکایت در هیئت حل اختلاف
برای اعتراض به رای صادر شده از سوی هیئت تشخیص می بایست طی یک سری مراحل قانونی اقدام به تنظیم دادخواست شکایت به هیئت اختلاف کرد. برای تنظیم دادخواست به منظور شکایت به هیئت اختلاف می توانید از وکیل قانونی و با تجربه در این کار کمک بگیرد. فرم دادخواست به صورت یک فرم آماده است که با دانلود فرم اعتراض به رای هیات حل اختلاف اداره کار می توان نسبت به تکمیل اصولی آن به کمک وکیل خبره و تحویل به هیئت مذکور برای به جریان انداختن پرونده در این هیئت اقدام کرد.
فرم دادخواستی که در این میان باید تکمیل شود، شامل تمامی اطلاعات هویتی شاکی، آدرس و به همراه اطلاعات طرفین شکایت است که البته در صورت بهره گیری از وکیل باید مشخصات وکیل و آدرس و شماره تلفن وی نیز در دادخواست آورده شود. پس از تقدیم دادخواست به هیئت حل اختلاف، مشخصات جلسه تعیین شده به طرفین ابلاغ می شود که در این باره طرفین موظف خواهند شد که به صورت حضوری در جلسات شرکت کنند.
پیگیری و اجرای رای در هیئت تشخیص :
آرای صادره در هیئت حل اختلاف همانطور که در بالا بدان اشاره شد قابل اعتراض در هیئت تشخیص می باشند و برای ای نمار فرد می تواند مدارک خود ار به همراه اعتراض به اری صادره به هیئت تشخیص ارسال نماید .
بعد از ار سال رای به هیئت تشخیص معمولا به رای صاره در این موضوع دوباره رسیدگی شده و هر دو طرف می توانند خود و یا توسط وکیل خود در این جلسات حضور پیدا کنند و اقدام به بیان اظهارت خود نمایند .
بعد از این مرحله معمولا هیئت اقدام به جمع بندی نموده و در انتها در این باره رای را صادر می نماید . رای صادره در این زمینه قطعی و لازم لااجرا شده و به طرفین ابلاغ میشود.
این رای معمولا 15 روز بعد از قطعیت لازم الاجرا می باشد و اگر کارگرمحکوم شده باشد باید اقدام به انجام کار بنماید و اگر کارفرما در این مورد محکوم گردد وظیفه دارد که ظرف یک ماه تمامی جریمه ها را در این رابطه پرداخت نماید در غیر این صورت ممکن است به پرداخت جریمه نقدی به میزان 5 تا 20 برابر مبلغ حقوق کارگر محکوم شود.
نقش وکلای دیوان در اعتراض به رای هیئت حل اختلاف اداره کار
احتمالا در مباحث بالا متوجه اهمیت طرح شکایت در اداره کار و تنظیم اصولی دادخواست در این اداره شده اید. اعتراض به رای هیئت اختلاف اداره کار نیازمند آشنایی با یک سری اصول و قواعد مربوطه است تا در این میان کار ها به روال قانونی پیش برود.
وکلای دیوان با بهره مندی از تیمی حرفه ای و متخصص آمادگی همراهی با شما را برای تنظیم دادخواست اعتراض به رای حل اختلاف اداره کار را خواهند داشت. دفاع از حقوق قانونی کارگر در مقابل کار فرما با ارائه بهترین راهکار ها از ویژگی های مجموعه وکلای دیوان است.
2 دیدگاه ها
یک فرم خام اعتراض به رای هیات تشخیص به دیوان میخوام چاپ بگیرم پیدا نمیشه
سلام. برای ثبت اعتراض، به سامانه جامع روابط کار مراجعه نمایید و فرم آماده در سایت را پر کنید.