در هر کشوری ساخت و ساز ساختمان یک سری قوانین دارد که صاحبان آنها باید طبق قوانین عمل کنند. نهادهایی برای این گونه مسائل وجود دارند که قوانینی را برای ساختمانهای در حال ساخت تعیین میکنند و وظیفه شهرداری کمیسیون ماده ۱۰۰ نظارت بر اجرای قوانین ساختمان سازی است.
چه تخلفاتی در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری قم مورد بررسی قرار می گیرد؟
در زمینه ساخت و ساز تخلفات زیادی رخ میدهد که تنها برخی از آنها به کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری مربوط است. تخلفهایی که در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، مورد بررسی قرار میگیرند عبارتند از:
- عدم گرفتن مجوز ساخت
- تغییر کاربری غیر مجاز
- عدم رعایت ضوابط فنی
- محکم نبودن ساختمان به اندازه کافی
- تخلف مهندس ناظر ساختمان
- عدم ساخت پارکینگ
- تجاوز به معابر شهر
کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری چه صلاحیت هایی دارد؟
کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری از دو نوع صلاحیت ذاتی و محلی برخوردار است که در زیر به شرح هر یک از آنها میپردازیم:
صلاحیت ذاتی:
به طور کلی صلاحیتهای ذاتی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری شامل: تجاوز به معابر عمومی، تخلفات تغییر کاربری و تخلفات ساختمانی مذکور تبصره ۱ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری میشود. مواردی همچون املاک واقع در اراضی، املاک احداثی قبل از تصویب ماده ۱۰۰، املاک احداثی با پروانه قبل از تصویب طرح جامع شهر و … از صلاحیت کمیسیون ماده ۱۰۰ خارج است.
صلاحیت محلی:
کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری به ۲ نوع صلاحیت محلی اشاره کرده است که شامل مالکهای اراضی و مالکین واقع در محدوده شهر میشود. مالکین این دو مکان قبل از شروع ساختمان و تفکیک کردن آن باید از شهرداری پروانه اخذ کنند. بنابراین اگر ملکی خارج از حریم شهر و یا روستا باشد، کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری اجازه بررسی تخلفات مربوط به آن را ندارد.
کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری قم
کمیسیونی از نمایندگان وزارت کشور، وزارت مسکن و شهرسازی و قوه قضاییه تشکیل میشود که وظیفه آنها رسیدگی به تخلف و جلوگیری از احداث ساختمان در خارج از حریم مصوب شهرها است. کمیسیون ماده ۹۹ شهرداری، به صادر شدن رای تخریب بنا یا جریمه پنجاه تا هفتاد درصدی اقدام میکند. مراجع ذیربط وظیفه دارند برای ساختمانهایی که جریمه شدهاند و جریمه را پرداخت کردهاند، منطبق با خواسته صاحبان آنها برابر گواهی، پایان کار صادر کند.
نحوه دفاع در کمیسیون ماده 100 و 99 شهرداری قم
نحوه دفاع در این دو کمیسیون ماده 99 و 100 در شهرداری قم بدین صورت می باشد که افراد بعد از معرفی به کمیسیون معمولا 10 روز زمان دارند که لایحه دفاعیه خود را به کمیسیون ارائه نمایند .
بعد از دریافت لایحه دفاعیه در کمیسیون ماده 100 در شهرداری معمولا رسیدگی انجام شده و رای به فرد ابلاغ می گردد.
رای صادره به مدت 20 روز قابل اعتراض در شعبه تجدید نظر کمیسیون بوده و در انتها در صورتی که فرد اعتراض خود را به مرجع تجدید نظر ارسال نماید در این صورت رای به مرحله تجدید نظر رفته و در انتها دوباره مورد رسیدگی و بررسی قانونی قرار می گیرد .
اما اگر فرد به رای صادره در مرحله بدوی اعتراض نداشته باشد در این صورت رای قطعی شده و در انتها به مدت سه ماه قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری می باشد .
آرای صادره در مرحله تجدید نظر نیز در این رابطه به مدت سه ماه قابل اعتراض در دیوان بوده و در انتها در مورد انها رای صادر می شود .
آرای صادره در دیوان عدالت اداری به صورت شکلی و تنها از نظر مطابقت رای صادره با قانون مورد بررسی قرار گرفته و در انتها در مورد ان رای صادر می شود.
سخن پایانی
کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری مالکین زمین را موظف کرده است که قبل از ساخت و ساز اقدام به کسب مجوز کنند. در غیر این صورت جریمه خواهند شد. اگر با چنین مشکلی مواجه شدهاید میتوانید از مشاوران وکلای دیوان کمک بگیرد و از طرق شماره همراه ۰۹۱۲۹۳۵۳۴۷۰_ ۰۹۱۹۹۳۵۳۴۷۰ با آنها تماس حاصل فرمایید.