برای اینکه اختراع، تجارت و یا صنعتی حالت رسمی و یا قانونی پیدا کند باید علامت تجاری، علامت صنعتی و یا اختراع را در مراجع ذیصلاح ثبت کرد. الزامات ثبت و نحوه اعتراض به ثبت اختراعات، علامت تجاری و صنعتی از جمله مسائلی است که افراد هنگام آغاز فعالیت و یا ثبت اختراع، باید نسبت به آن آگاهی داشته باشند.
الزام به ثبت علامت تجاری
زمانی که افراد مختلف تصمیم می گیرند که فعالیت و یا تجارتی را شروع کنند باید مراحل قانونی را طی کنند. یکی از مهم ترین مراحلی که هنگام فعالیت های تجاری باید انجام بشود ثبت علامت تجاری است. علامت تجاری می تواند به صورت شکل، نوشته، رقم، حرف و … باشد. علامت تجاری می تواند نشان دهنده امتیاز، فعالیت، و محصول های صنعتی و تجاری باشد. داشتن علامت تجاری به فعالیت افراد حالت رسمی می بخشد. به همین دلیل دریافت و ثبت علامت تجاری الزامی است. برای ثبت علامت تجاری باید به مراجع ذیصلاح ارجاع کرد. برای ثبت علامت تجاری باید در ابتدا به سامانه اداره مالکیت معنوی کشور مراجعه کرد. ثبت علامت تجاری سبب می شود که رسمیت پیدا کند و زمانی که افراد دیگر برای ثبت این علامت تجاری اقدام می کنند امکان کپی برداری وجود نداشته باشد.
گاهی اوقات ممکن است که در ثبت علامت تجاری مشکلاتی ایجاد شود. در چنین حالتی متقاضیان می توانند در خواست خود را به مراجع بالا تر ارجاع دهند و درخواست تجدید نظر داشته باشند. گاهی اوقات نیز ممکن است که به علت برخی کم کاری ها و یا تشخیص به غیر قانونی بودن علامت تجاری و یا کپی بودن آن اجازه ثبت علامت تجاری داده نشود، در چنین حالتی افراد می توانند دادخواست خود را به دیوان عدالت اداری ارسال نمایند تا به این موضوع رسیدگی نمایند. برای بررسی و یا پیگیری پرونده های مربوط به ثبت علامت تجاری در دیوان عدالت می توان به بهترین وکیل های حقوقی مراجعه کرد. این وکیل ها با توجه به تسلطی که نسبت به قوانین دارند می توانند به بهتر پیش رفتن پرونده کمک کنند.
اعتراض به ثبت علامت تجاری
همانگونه که اشاره کردیم، زمانی که افراد تصمیم می گیرند که فعالیت های تجاری را آغاز کنند باید علامت تجاری را در مراجع مربوطه ثبت نمایند. گاهی اوقات ممکن است که به علت برخی عوامل، علامت تجاری ثبت نشود. به گونه ای که ممکن است برخی افراد نسبت به ثبت علامت تجاری اعتراض داشته باشند. افرادی که می توانند نسبت به ثبت علامت تجاری اعتراض داشته باشند به دو گروه زیر تقسیم بندی می شوند؛
اشخاصی که می توانند نسبت به ثبت علامت تجاری اعتراض کنند؛
- گروه اول افرادی هستند که قبلا آن علامت تجاری را طراحی کرده اند و آن را ثبت نموده اند، در چنین حالتی این افراد علامت تجاری را متعلق به خود می دانند و در صورت ثبت، نسبت به آن اعتراض می کنند.
- گروه دوم افرادی هستند که علامت تجاری ثبت شده را بسیار شبیه به علامت تجاری خود می دانند و احتمال می دهند که ثبت آن باعث اشتباه مشتریان شود. در چنین حالتی صاحبان علامت تجاری مشابه می توانند نسبت به ثبت علامت تجاری اعتراض داشته باشند.
زمان اعتراض به ثبت علامت تجاری
برای اعتراض به ثبت علامت تجاری افراد معترض می توانند در دو زمان متفاوت نسبت به این مساله اعتراض خود را اعلام نمایند. به گونه ای که برخی افراد قبل از ثبت علامت تجاری می توانند اعتراض خود را اعلام کنند و با انتشار آگهی نسبت به ثبت علامت تجاری اعتراض نمایند. در چنین حالتی فرد معترض باید همراه با آگهی منتشر شده مدارک خود را به اداره ثبت تحویل دهد.
در چنین حالتی اداره ثبت ابلاغیه ای را به شخص متقاضی ثبت ارسال می کند. در صورتی که شخص متقاضی نسبت به ابلاغیه دریافتی عمل کند و از آن پیروی کند در چنین حالتی درخواست او برای ثبت علامت تجاری رد می شود. اما گاهی اوقات شخص متقاضی ممکن است که از ابلاغیه مورد نظر تمکین نکند و یا از آن بی اطلاع باشد، در چنین حالتی پس از ۶۰ روز شخص شاکی باید دادگاه شکایت کند تا به پرونده رسیدگی شود. گاهی اوقات ممکن است که پرونده در این مرحله نیز دچار مشکل شود، و یا طرفین دعوا نسبت به حکم صادر شده اعتراض داشته باشند. به همین دلیل در چنین مواقعی، دادخواست برای اعتراض به ثبت علامت تجاری به دیوان عدالت ارسال می شود.
علاوه بر این گاهی اوقات نیز ممکن است که اعتراض به ثبت علامت تجاری پس از ثبت آن انجام بگیرد. در چنین حالتی شخص شاکی باید درخواست خود را به دادگاه شهرستان ارسال نماید. این مواقع دادگاه شرایط را مورد بررسی قرار می دهد و حکم لازم را صادر می کند. گاهی اوقات ممکن است که طرفین دعوا نسبت به حکم صادر شده اعتراض داشته باشند. که برای رسیدگی به آن می توانند دادخواستی مناسب را با کمک وکیل تضمینی ایجاد کنند و درخواست خود را به دیوان عدالت ارسال نمایند تا به پرونده رسیدگی نماید. در این دیوان پرونده ها با جزئیات کامل مورد بررسی قرار می گیرد و حکم مربوطه صادر می شود.
الزام به ثبت علامت صنعتی
زمانی که افراد یک فعالیت صنعتی را شروع می کنند نیز باید علامت صنعتی را ثبت نمایند. این مساله سبب می شود که فعالیت آن ها شناخته شود و به عنوان یک برند خاص در سطح جامعه مشغول به فعالیت شوند. برای ثبت علامت صنعتی باید به اداره کل مالکیت صنعتی مراجعه کرد و برای ثبت علامت اقدام کرد. در این مراکز مدارک و طرح پیشنهادی مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت تایید ثبت می گردد. علامت تجاری رسمیت کار را نشان می دهد و در عین حال می تواند برند را به جامعه معرفی نماید. به همین دلیل ثبت علامت صنعتی الزامی است و اهمیت پیدا می کند. برای ثبت علامت صنعتی متقاضیان باید به مراجع مربوطه مراجعه نمایند.
مراجع رسیدگی به پرونده الزام به ثبت علامت صنعتی
گاهی مواقع ممکن است که در روند ثبت علامت صنعتی مشکلاتی ایجاد شود و یا اینکه با درخواست شخص متقاضی برای ثبت علامت صنعتی مخالفت شود. در چنین حالتی این افراد می توانند دعاوی خود را به مراجع بالاتر ارجاع دهند تا به آن رسیدگی شود. برای رسیدگی به پرونده های مربوط به الزام ثبت علامت تجاری پرونده ها به دفاتر خدمات قضایی ارجاع داده می شود. این دفاتر زیر نظر دادگاه های عمومی مشغول به فعالیت هستند. اشخاص متقاضی ممکن است که به حکم های صادر شده از این مراجع نیز اعتراض نمایند. در چنین حالتی باید دادخواست مناسب را آماده کرد و به دیوان عدالت ارسال کرد.
برای آماده کردن دادخواست مناسب، می توان به وکیل تضمینی مراجعه کرد. وکیل های حقوقی با توجه به تسلطی که نسبت به قوانین دارند می توانند بهترین دادخواست ها و دفاعیه را برای دفاع از موکل خود آماده کنند.
اعتراض به ثبت علامت صنعتی
گاهی اوقات ممکن است که زمانی که افراد برای ثبت علامت صنعتی درخواست می دهند، برخی افراد نسبت به ثبت آن اعتراض داشته باشند. به گونه ای که گاهی اوقات ممکن است که گروهی از افراد علامت صنعتی پیشنهادی را مشابه علامت صنعتی خود بدانند. در چنین حالتی این تشابه ممکن است که منجر به ضرر های اقتصادی و مالی شود، به همین دلیل حق اعتراض به ثبت علامت صنعتی به این گروه از افراد داده شده است.
علاوه بر این گاهی اوقات ممکن است که طرح پیشنهادی کپی طرحی دیگر باشد، در چنین حالتی نیز افراد صاحب علامت صنعتی می توانند نسبت به ثبت آن علامت اعتراض نمایند. برای اعتراض به ثبت علامت صنعتی می توان به دادگاه های مربوط به ثبت مراجعه کرد. در صورتی که طرفین دعوا نسبت به حکم صادر شده اعتراض داشته باشند می توانند دادخواست خود را به دیوان عدالت ارجاع دهند. در این دیوان تمام جزئیات پرونده مورد بررسی قرار می گیرد و حکم لازم الاجرا صادر می شود.
الزام به ثبت اختراع
زمانی که افراد اختراعی جدید دارند نیز باید آن را حتما ثبت نمایند. به شکلی که با ارائه مدارک لازم به مراجع ذیصلاح باید اختراع را به اسم خود ثبت نمایند. با توجه به اینکه گاهی اوقات ممکن است که با گذشت رمان برخی افراد دیگر اختراعی مشابه داشته باشند و یا اینکه کپی برداری کنند، ثبت اختراع الزام پیدا می کند. برای ثبت اختراعات باید به ادارات ثبت اختراعات و یا مالکیت صنعتی مراجعه کرد. در این مراکز درخواست شخص متقاضی مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت تایید برای حفظ حقوق مخترعان درخواست افراد ثبت می شود. گاهی اوقات ممکن است که درخواست افراد رد شود، در چنین حالتی متقاضیان می توانند درخواست خود را به دادگاه های مربوطه ارجاع دهند. در صورتی که طرفین دعوا نسبت به رای صادر شده اعتراض داشته باشند، می توانند به دیوان عدالت درخواست خود را ارسال نمایند.
اعتراض به ثبت اختراع
برخی افراد ممکن است که نسبت به ثبت اختراع اعتراض داشته باشند. به گونه ای که گاهی اوقات ممکن است که افرادی دیگر از قبل آن اختراع را ثبت کرده باشند و یا اینکه طرحی مشابه با آن را ارائه داده باشند، در چنین حالتی می توانند برای دفاع از حق خود، نسبت به ثبت اختراع اعتراض کنند. برای اعتراض به ثبت اختراع، همراه با مدارک و مستندات لازم می توان دادخواست اعتراض را به دادگاه های صالح ارجاع داد. در این مراجع مدارک مورد بررسی قرار می گیرند. پس از بررسی های لازم حکم مربوطه به طرفین دعوا اعلام می شود. گاهی اوقات ممکن است که افراد نسبت به حکم صادر شده اعتراض داشته باشند. در چنین حالتی می توانند پرونده خود را به مراجع بالاتر که به عنوان دیوان عدالت شناخته می شود ارجاع داد.
بهترین وکیل تضمینی اعتراض به ثبت اختراع
برای ثبت هر اعتراضی، ساخته فرد باید دارای شرایطی باشد بدین صورت که وی مجموعه ای از خدماتی که تاکنون ارائه نشده است را در یک مجموعه و سیستم گرد اورد تا عنوان اختراع به خود بگیرد و در این باره فرد به عنوان مخترع شناخته شود . اما گاها در هنگام ثبت اختراع مشکلاتی پیش می آید که براساس ان افراد علی رغم اینکه از اختراع و یا ساخته خود مطمئن می باشند اما سازمان اختراعات از این امر خودداری می نماید .
در این صورت فرد می تواند به دیوان عدالت اداری مراجعه نموده و در این باره علیه سازمان در این رابطه طرح شکایت نماید. طرح شکایت باتوجه تخصصی بودن امر در دیوان عدالت اداری ممکن است از سطح دانش فرد در این را بالاتر باشد و وی نتواتند در این رابطه از حقوق قانونی خود دفاع نماید . برای حل این مسئله فرد باید از وکلای دیوان در این زمینه کمک بگیرد. اما همه وکلا نیز معمولا حاضر به تقبل این پرونده ها نمی باشند و فرد ناچار می شود از بهترین وکلای تضمینی در این رابطه استفاده نماید تا امورات وی را به انجام برسانند. بهترین وکلای تضمینی در این زمینه مجموعه ای از وکلا می باشند که قادرند هر نوع پرونده ای را در دیوان به نتیجه برسانند و اگر فردی پرونده خود را به این وکلا بسپارد با خیال راخت می تواند منتظر دریافت نتیجه مورد نظر خود در این زمینه باشد .
جمع بندی
همانگونه که اشاره کردیم؛ برای اینکه اختراع، تجارت و یا صنعتی حالت رسمی و یا قانونی پیدا کند باید علامت تجاری، علامت صنعتی و یا اختراع را در مراجع ذیصلاح ثبت کرد. گاهی اوقات ممکن است که در روند ثبت مشکلاتی ایجاد شود و یا اینکه افراد نسبت به ثبت اختراع، علامت تجاری و یا علامت صنعتی اعتراض داشته باشند. در چنین حالتی برای رسیدگی به پرونده ها می توان به وکیل های حقوقی مراجعه کرد و دادخواستی مناسب و قانونی را آماده کرد. جهت مشاوره بیشتر در زمینه اعتراض یا الزام به ثبت اختراع (علامت تجاری + علامت صنعتی) با شماره 09129353470 تماس حاصل فرمایید.
بهترین مرجع استعلام اختراع کجاست؟
انتخاب مرجع استعلام در مرحله ثبت اظهارنامه انجام می شود، در این مرحله قادر به انتخاب مرجع استعلام مورد نظر در لیست مراجع استعلام میباشید. البته همواره قطعیتی برای ارسال ثبت اختراع شما برای مرجع استعلام مورد نظر شما وجود ندارد. مرجع استعلام پیشنهادی شما از طرف مالکیت معنوی بررسی می شود. در صورتی که امکان بررسی طرح شما در آنجا وجود داشته باشد طرح برای آنها ارسال می گردد، در غیر این صورت طرح برای مراجع استعلام سایر شهرها ارسال می گردد. انتخاب مرجع استعلام تهران از هر شهری میسر می باشد، زیرا سخت گیرترین مراجع در تهران میباشند، از جمله مراجع استعلام، دانشگاهها هستند که همواره دانشگاه های شهرستان ها بهتر از دانشگاه های شهرستان تهران میباشند و در بین دانشگاهها، دانشگاه امیرکبیر جزء سختگیرترین مرجعها میباشد. بعد از آن دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه صنعتی شریف و …..قرار دارد.
روند ثبت اختراع چگونه است؟
ابتدا به پورتال اداره کل مالکیت صنعتی وارد شده سپس به بخش ثبت اظهارنامه وارد می شویم مرحله بعدی تعهدنامه می باشد که قبول تعهدنامه به منزله رعایت موارد قانونی می باشد، با کلیک بر روی گزینه ی موافق هستم وارد صفحه بعد می شوید، این مرحله انتخاب نوع اظهارنامه می باشد، مراحل ثبت اظهارنامه شامل ورود اطلاعات اظهارنامه مثل مالک اظهارنامه و مشخصات مخترع و خلاصه اختراع و ادعای حق تقدم و… می باشد، سپس ضمائم را بارگذاری می کنیم و مرحله بعد بازبینی اطلاعات و پرداخت هزینه و دریافت شماره اظهارنامه می باشد.
چنانچه متقاضی بخواهد آدرس خود را در علامت ثبت شده تغییر دهد می بایست درخواست خود را با موضوع درخواست تغییر نشانی پس از ثبت در سامانه الکترونیکی ثبت نماید. لازم به ذکر است در متن درخواست خود نشانی قبلی و جدید را می بایست ذکر نماید.
نحوه ثبت درخواست:
1 – ورود به سایت
2 – انتخاب گزینه ثبت انواع درخواست (رفع نقص، پرداخت حق الثبت، تمدید، انتقال و…)
3 – انتخاب موضوع درخواست: درخواست تغییر نشانی پس از ثبت
4 – تکمیل متن درخواست
5 – ثبت اطلاعات
6 – افزودن ضمائم
7 – بازبینی اطلاعات
8 – پرداخت هزینه و دریافت شماره مکانیزه
جهت مشاوره بیشتر با شماره های داخل سایت تماس بگیرید.
مراحل ثبت اختراع یک محصول
ثبت اختراع یک محصول می تواند یک فرآیند طاقت فرسا و پیچیده باشد، اما برای محافظت از مالکیت معنوی شما ضروری است. مراحل کلی ثبت اختراع یک محصول در ایران به شرح زیر است:
تحقیقات کاملی انجام دهید تا مطمئن شوید که اختراع شما منحصر به فرد است و قبلاً توسط شخص دیگری ثبت نشده است.
در مرحله بعد، شرح مفصلی از اختراع خود را با نقشه ها یا نمودارها برای پشتیبانی از درخواست خود آماده کنید.
پس از آن، درخواست خود را در اداره ثبت اختراعات ایران (IPO) ثبت کنید و هزینه های مورد نیاز را پرداخت کنید. سپس IPO درخواست شما را بررسی می کند تا واجد شرایط بودن آن برای حفاظت از پتنت را تعیین کند.
اگر هیچ اعتراض یا الزامی از سوی بازرسان IPO وجود نداشته باشد، شما تائیدیه ثبت اختراع خود را ظرف مدت تقریباً شش ماه پس از ثبت دریافت خواهید کرد. با این حال، اگر در حین بررسی اعتراض یا الزاماتی ایجاد شود، ممکن است لازم باشد با یک وکیل متخصص در قانون ثبت اختراع مشورت کنید تا به این مسائل به اندازه کافی رسیدگی شود.
رعایت دقیق تمام الزامات قانونی هنگام درخواست ثبت اختراع در ایران بسیار مهم است. با انجام این کار، می توانید از خود در برابر ادعاهای نقض محافظت کنید و اطمینان حاصل کنید که از حقوق انحصاری بر اختراع خود برخوردار هستید.
قوانین ثبت اختراع چیست؟
قوانین ثبت اختراع مجموعه ای از دستورالعمل های قانونی است که الزامات، اعتبار و اجرای پتنت ها را دیکته می کند. هدف اصلی این قوانین حمایت از حقوق مالکیت معنوی مخترعان از طریق اعطای حقوق انحصاری بر اختراعات آنها برای مدت معین است.
برای اینکه یک اختراع به ثبت برسد، باید چندین معیار تعیین شده توسط اداره ثبت اختراع را داشته باشد. باید جدید، مفید، غیر آشکار و به اندازه کافی در درخواست ثبت اختراع توضیح داده شود. علاوه بر این، رویه های خاصی وجود دارد که باید در طول فرآیند ثبت اختراع دنبال شود.
مدت زمان ثبت اختراع بسته به عوامل مختلفی مانند استانداردهای کشور یا صنعت می تواند متفاوت باشد. با این حال، اکثر کشورها به مخترعان حقوق انحصاری اختراع خود را برای حدود 20 سال از تاریخ ثبت پرونده اعطا می کنند.
اجرای حق ثبت اختراع مستلزم اقدام قانونی علیه هر کسی است که بدون اجازه صاحب آن آن را نقض کند. این می تواند شامل طرح دعوا علیه متخلفان و درخواست خسارت در دادگاه باشد.
قوانین ثبت اختراع کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که مخترعان برای خلاقیت های خود به رسمیت شناخته شده و پاداش دریافت می کنند و در عین حال نوآوری و پیشرفت در صنایع مختلف در سراسر جهان را تشویق می کنند.
شرایط ثبت اختراع در ایران
گرفتن حق ثبت اختراع برای محصول شما مستلزم درک کامل رویه ها و قوانین مربوطه است. همیشه توصیه می شود که با یک وکیل مجرب مشورت کنید که می تواند شما را در این فرآیند راهنمایی کند و به شما در رسیدگی به هر گونه اعتراض یا الزامی که ممکن است به وجود آید کمک کند.
در ایران، شرایط ثبت اختراع تحت قانون ثبت اختراع است که از اختراعات، مدلهای کاربردی، طرحهای صنعتی و علائم تجاری حمایت میکند. برای دریافت پتنت در ایران، متقاضیان باید به مرکز مالکیت فکری ایران (IIPC) درخواست دهند و معیارهای خاصی از جمله تازگی و غیر بدیهی بودن را رعایت کنند.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که در حالی که اخذ پتنت می تواند از محصول یا اختراع شما حمایت قانونی کند، موفقیت تجاری را تضمین نمی کند. به منظور به حداکثر رساندن سودآوری، داشتن یک استراتژی تجاری قوی همراه با تلاش های بازاریابی موثر بسیار مهم است.
پیمایش در دنیای اختراعات می تواند پیچیده باشد، اما همکاری با تیم حقوقی مناسب می تواند در حفاظت از حقوق مالکیت معنوی شما تفاوت ایجاد کند. چه درخواست مشاوره از طریق تلفن یا آنلاین یا مراجعه به شماره دفتر یا مرکز وکالت آنها – یافتن یک وکیل متخصص که دانش در مورد بهترین نحوه نمایندگی از منافع شما را داشته باشد، تضمین می کند که در هر مرحله از راه، مشاوره حقوقی با کیفیتی دریافت خواهید کرد.