پس از صدور رأي ظرف مدت ۱۰ روز نسبت به آن امکان اعتراض وجود دارد. بر اساس تبصره ده ماده صد شهرداری، مالک و قائم مقام مالک، اشخاصی هستند که حق اعتراض به رأی کمیسیون اولی را دارند. مرجع رسیدگی به این اعتراض کمیسیون دیگر ماده ۱۰۰ خواهد بود که اعضاء آن غیر از افرادی باشند که در صدور رأی قبلی شرکت داشته اند، رأی این کمیسیون قطعی است.
تبصره ده ماده صد به آیین دادرسی کمیسیون تجدیدنظر اشاره نکرده است. اعضاء این کمیسیون همانند کمیسیون اول سه نفر می باشد و جلسات کمیسیون تجدیدنظر نیز مشابه کمیسیون بدوی با حضور هر سه نفر از اعضاء رسمیت می یابد. مرجع رسیدگی مجدد از حیث رتبه بالاتر از کمیسیون اولی نمی باشد و لذا دو کمیسیون می توانند جایگزین یکدیگر قرار گیرند. کلیه نکاتی که در مورد کمیسیون بدوی تشریح گردید در این مرحله لازم است رعایت شود. علاوه بر آن در این مرحله از رسیدگی موارد ذیل نیز باید مد نظر اعضاء محترم کمیسیون قرار گیرد.
رسیدگی مرحله تجدیدنظر مسبوق به رسیدگی مرحله بدوی است. یعنی صرفا تخلفاتی در کمیسیون تجدیدنظر مورد بررسی قرار می گیرد که در کمیسیون بدوی رسیدگی و منجر به صدور رأی شده باشد.
در مرحله بدوی با اعلام شهرداری کمیسیون شروع به بررسی و رسیدگی می نماید ولی در مرحله تجدیدنظر با اعتراض هر کدام از طرفین مرحله بدوی یا هر ذی نفع دیگری که مفاد رأی مرحله اول حقوق او را در معرض تضییع قرار میدهد ممکن می گردد.
طرح شکایت از ارای کمیسیون ماده 100 در دیوان عدالت اداری
در هر شرایطی که یک رای در مرحله تجدید نظر کمیسیون ماده 100 شهرداری قطعی پردد در این صورت رای صادره باتوجه به اصل 173 قانون اساسی و همچنین ماده 10 قانون ایین دادرسی و تشکیلات دیوان عدالت اداری قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری می باشد .
اعتراض به رای در دیوان با طرح شکایت و ارسال ان به دیوان شروع شده و در این رابطه فرد می تواند با توجه به دلائل و مدارکی که براساس انها اعتراض نموده است تقاضای رسیدگی دوباره به رای صادره را بنماید .
در دیوان عدالت اداری امر رسیدگی براساس قانون آیین دادرسی و تشکیلات دیوان عدالت اداری می باشد و در این صورت فردی که بدان اعتراض می نماید باید به صورت حرفه ای و تخصصی در این زمینه با قوانین دیوان آشنایی داشته باشد و در غیر این صورت ممکن است به دلائلی رای کمیسیون در مورد وی قطعی گردد.
اجرای آرای کمیسیون ماده ۱۰۰
اجرای آرای صادره از کمیسیون ماده صد بر عهده مالک، مالکین یا ذینفعان است. در صورت عدم اجراء از ناحیه آنان، شهرداری مکلف به اجرای رأی می باشد.
در مورد آراء توقف ساخت و ساز که معمولا در بناهایی که در مراحل ابتدایی ساخت و ساز قرار دارد صورت می گیرد، به مالک اخطار می شود جهت اخذ پروانه ساختمانی (در صورت داشتن شرایط لازم قانونی به شهرداری مراجعه و پس از اخذ پروانه، مالک می تواند عملیات ساختمانی خود را بر اساس مفاد پروانه صادره انجام دهد. بدیهی است چنانچه بر اثر پی کنی و یا برخی عملیات ابتدایی احتمال خطر برای عابرین و املاک مجاور وجود دارد، می بایست مراتب ذیل برگه ابلاغ رأی به مالک اعلام و از وی خواسته شود نسبت به رفع موارد خطر آفرین اقدام نماید. در صورت عدم اجراء توسط مالک، شهرداری باید طبق قانون اقدام نماید.
در مورد آرای مبتنی بر قلع و قمع كل بنا، به مالک ابلاغ می شود که قوانین و مقررات ساخت و ساز را ظرف مهلت مقرر شده رعایت نماید. در صورت عدم رعایت دستور، شهرداری با استفاده از مأموران اجرایی خود و در صورت لزوم با همکاری مأموران انتظامی رأسا اقدام و بنای مذکور را تخریب می کند.
در صورتی که رأی بر قلع قسمتی از بنا یا ایجاد اصلاحات و تغییرات در بنای احدائی باشد، مالک موظف است در مهلت تعیین شده از طرف شهرداری که به همراه رأی کمیسیون به وی ابلاغ شده است نسبت به صدور رأی اقدام نماید.
در مورد رأی بر پرداخت جریمه، مالک باید ظرف مهلت مقرر جریمه را به حساب شهرداری واریز نماید. در صورتی که ذینفع از پرداخت جریمه خودداری نمود، شهرداری مکلف است مجددا پرونده را به همان کمیسیون ارجاع و تقاضای صدور رأى تخریب را بنماید. کمیسیون در این مورد نسبت به صدور رأى تخریب اقدام خواهد نمود.