مشاوره رایگان

(ساعات اداری)




اجرای احکام دیوان عدالت اداری + مدت زمان اجرا

اجرای احکام دیوان

تماس با وکلای دیوان

ما اینجا هستیم تا با مشاوره تخصصی رایگان به شما کمک کنیم ، همین حالا با ما تماس بگیرید

Table of Contents

در این نوشتار به بررسی اجرای احکام در دیوان عدالت اداری خواهیم پرداخت .

بر اساس ماده 107 قانون دیوان عدالت اداری ، تمامی اشخاص و مراجع طرف شکایت در دیوان ، مکلف می باشند که آراء دیوان را بعد از ابلاغ ، فورا اجرا کنند . ولی در ماده دوازده همین قانون ، به جهت اجرا نمودن احکام صادر شده از دیوان ، واحدی به عنوان (( واحد اجرای احکام دیوان عدالت اداری )) ، مورد پیش بینی قرار گرفته که مطابق قانون انجام وظیفه می نماید . باید افزود که واحد اجرای احکام دیوان ، زیر نظر رئیس دیوان عدالت اداری و یا یکی از معاونان او ، انجام وظیفه می نماید . به منظور اجرای احکام ، شعب دیوان که رای قطعی را در مورد پرونده صادر نموده اند ، نسخه ای از آن را به انضمام پرونده ، ارسال به واحد اجرای احکام دیوان ، می نمایند . محکوم علیه در این صورت موظف می باشد که ، در خصوص اجرای کامل رای دیوان عدالت اداری ، اقدام نماید و یا رضایت محکوم له را ، جلب کند و نتیجه را به واحد اجرای احکام دیوان ، گزارش نماید .

بعد از اتمام رسیدگی  و صادر شدن حکم ، مسئله بسیار مهم اجرای حکم می باشد  که از قدیم الایام مورد توجه حقوقدادنان و قانونگذاران در سراسر کشور بوده است. مهم ترن سوال در این رابطه این است که آیا صرف صدور حکم دلیل بر برنده شده شاکی می باشد یا خیر و بسیاری از سوالات دیگر.

اما در واقعیت و به دور از ذهنیت حقوقدانان مهمترین مسئله در این زمینه اجرای حکم می باشد که در طی زمان موجب جلب مردم به سمت دستگاه قضا و قانون می شود. همچنین لازم به ذکر است که مهمترین هدف شاکی یا خواهان در پرونده و شکایت از خوانده یا طرف شکایت  در دیوان یا دستگاه قضایی صدور حکم و اجرای آن می باشد. قسمت یا واحد اجرای احکام بخشی جدایی ناپذیر از سازمانهای قضایی  مانند دادگستری و دیوان عدالت اداری می باشد.

در دیوان عدالت اداری به دلیل آنکه مراجع طرف شکایت ادارات ، سازمانهای دولتی ، نهادهای انقلابی و سایر مراکز وابسته به حکومت می باشند ، اجرای احکام دارای اهمیت ویژه ای می باشد.  به طوری که مطابق ماده 107 قانون آیین دادرسی و تشکیلات دیوان عدالت اداری که مقرر می دارد که مراجع و طرفهای شکایت که حکم علیه انها صادر شده است به محض ابلاغ موظف به اجرای رای می باشند .

لذا بر خلاف ایین دادرسی مدنی دادگاههای عمومی و انقلاب که برای اجرای حکم به مشتکی عنه یا خوانده مهلت یک ماهه می دهند ، اما در دیوان عدالت اداری این امر فوری بوده و هیچ گونه مهلت برای اجرای آن وجود دارد.

اجرای حکم یکی از مهمترین مسائل بعد از انجام کلیه امور در دیوان عدالت اداری می باشد .انجام ماور مربوط به اجرای حکم بسیار حساس بوده و در صورت اشتباه در درخواست اجرای حکم  چه بسا کلیه کارها و زحمات شاکی  به هدر می رود .

«ما گروه تخصصی وکلای دیوان با سالها تجربه و تخصص در این زمینه  قادر به ارائه همه خدمات مربوط به دیوان عدالت اداری از شروع تا  انتها و اجرای حکم به شما می باشیم. کار خود را با اطمینان به ما بسپارید.»

مدت زمان اجرای احکام دیوان عدالت

مطابق ماده 107 قانون آیین دادرسی و تشکیلات دیوان عدالت اداری مهلت اجرای احکام صادره پس از ابلاغ فوری می باشد. هدف کلی  از طرح شکایت  در دیوان عدالت اداری  اعتراض و رفع تظلم وارده از طرف سازمانها و نهادهای دولتی و انقلابی می باشد ، به طور کلی آیا شخصی که از این امر دچار دردسر شده است می تواند با صرف شکایت به نتیجه مطلوب خود برسد. آیا در صورت صدورحکم نیز توانایی اجرای حکم صادره را دارد یا خیر. علاوه بر اینها باتوجه به وجود سازمانهای عریض و  طویل اداری در کشور آیا طرف شکایت قادر به اجرای حکم می باشد.

خوشبختانه در قانون دیوان عدالت اداری به طور بسیار کامل گونه ای به این امر پرداخته شده و در صورت صدور حکم سازمان یا ارگان مربوطه موظف به اجرای فوری حکم صادره می باشد. در ماده 110 قانون آیین دادرسی دیوان نیز  در تکمیل اجرای حکم به این امر پرداخته است که در صورت استنکاف سازمان مربوطه از اجرای حکم چگوه باید برخورد کرد. ماده 110 مقرر می دارد «در صورت استنکاف شخص یا سازمانی که حکم علیه وی صادر شده است و از اجرای حکم خودداری می نماید بلافاصله موضوع به نزد رئیس دیوان فرستاده می شود .

ریاست محترم دیوان حکم قطعی و لازم الاجرا به شعبه صادرکننده ارسال می نماید که به صورت خارج نوبت به آن رسیدگی و اقدمات لازم را در این خصوص انجامم دهد.

  1. نکته ۱ـ در مواردی که اجرای حکم مستلزم تصمیم چند نفر برای اجرا باشد همه افرادی که با اجرای حکم صادره مخالفت نموده اند مستکنف شناخته می شوند.
  2. نکته  ۲ـ مرجع رسیدگی به موضوع  خودداری از اجرای رای هیات عمومی، شعب تجدیدنظر دیوان است.
  3. نکته  ۳ـ  شعبه رسیدگی کننده ابتدا مستنکفان را احضار و اجرای حکم را به انها تفهیم می نماید و مهلت یک هفته ای جهت اجرا به انها می دهد . در صورتی که بازهم از اجرای رای خودداری نمودند مطابق ماده 111 و 112 قانون ایین دادرسی دیوان با انها برخورد خواهد نمود.

ماده 111  تنها به بررسی مواردی پرداخته است که دادرس از طریق آنها می تواند طرف شکایت را به اجرای حکم  وادار نماید  که در ذیل به انها خواهیم پرداخت :

  1. ۱ ـ احضار مسئول مربوطه گرفتن تعهد مبنی بر اجرای حکم
  2. ۲ ـ بستن حساب بانکی محکوم علیه در صورت خودداری از اجرای حکم و در صورت لزوم برداشت از ان به میزان مبلغ محکوم شده
  3. ۳ ـ توقیف و ضبط اموال مطابق قانون آیین دادرسی کیفری و مدنی
  4. ۴ـ صدور دستور ابطال اسناد مغایر با حکم صادره از دیوان

ماده 112 قانون ایین دادرسی و تشکیلات دیوان عدالت اداری نیز  در رابطه با استکاف از اجرای حکم مقرر داشته است «در صورت ادامه خودداری محکوم علیه از اجرا رای شعبه صادرکننده حکم،  به انفصال از خدمت به مدت 5 سال و همچنین جبران خسارات وارده به طرف شکایت محکوم خواهد شد.  این رای قابل تجدید نظر در شعبه تجدید نظر دیوان عدالت اداری بوده ودر صورت عدم اعتراض  بعد از بیست روز قطعی و لازم الاجرا می شود . 

نمونه درخواست اجرای حکم دیوان عدالت اداری

بسم تعالی

ریاست محترم دیوان عدالت اداری کل کشور

با سال و عرض ادب

احتراما اینجانب ……………فرزند ………………متولد ………………… صادره و ساکن ………………….. نظر به اینکه اداره اموزش و پرورش شهرستان ………… مطابق رای صادره  به شماره دادنامه ………………… و شماره پرونده کلاسه ……………. موظف به استخدام بنده مطابق قانون استخدام خ و خدمات کشوری شده اند. حال علی رغم صدور حکم و قطعیت ان از طرف دیوان عدالت اداری  متاسفانه از اجرای حکم مذکور استنکاف نموده و بنده هم اکنون در این رابطه دچار بلاتکلیفی می باشم. حال نظر به مراتب مذکور تقاضای صدور دستور اجرای حکم صادره به شماره دادنامه ………………….و شماره پرونده ……………………….. صادره از شعبه …………………….. دیوان عدالت اداری از محضر حضرت عالی مورد استدعاست .

با تشکر و تجدید احترام

……………..

نحوه اجرای احکام دیوان عدالت اداری

هم اکنون واحد اجرای احکام دیوان  زیر نظر رئیس دیوان و معاون قضایی دارای پنج شعبه می باشد

شعبات دیوان به کمک 7 دادرسی علی البدل اقدام به اجرای آرای دیوان می نمایند .

مراتب اجرای احکام دیوان عدالت اداری

تمامی شعب دیوان احکام قطعی صادره را جهت اجراء به شعب اجرای احکام دیوان ارسال می نمایند .

طرف شکایت که بر اساس حکم صادره محکوم گردیده است موظف از از زمان ابلاغ به مدت یک ماه حکم مذکور را اجراء نماید.  بعد از اجرای حکم نیز باید تمامی مراتب را که در جهت اجرای حکم  انجام داده است را به شعب اجرای احکام ابلاغ نماید.

موارد اجرای احکام به طور کامل در ماده 111  توضیح داده شده است .

شعبات اجرای احکام به صورت تخصصی مبادرت به اجرای حکم می نمایند. به این صورت که در زمان ورود پرونده و صدور حکم بر اساس نهاد اجرا کننده به شعبات مختلف اجرای احکام دیوان عدالت اداری ارسال می نمایند .

  1.  شعبه اول:  مربوط به امور فرهنگی ، بهداشت ، میراث فرهنگی و …..  می باشد .
  2. شعبه دوم:  مربوط به امورنظامی، کشاورزی، دفاعی ، امنیتی می باشد .
  3. شعبه سوم: مرتبط با اداره کار و امور استخدامی ، تامین اجتماعی ، و…………… می باشد
  4. شعبه چهارم:  مربوط به بازنشستگی،  امور  اقتصادی، مالی، اداری و استخدامی ثبت احوال و ثبت اسناد، وزارت نفت و نهاد ها و ارگان ها، هلال احمر، بهزیستی و …می باشد .
  5. شعبه پنجم: مربوط به شهرداری و کمیسیونهای مربوط به شهرداری می باشد.

ضمانت اجرای ارای دیوان

استنکاف به طور کلی شامل خودداری از هر نوع حکم یا  قرار صادره در دیوان عدالت اداری اعم از دستور موقت یا …… می باشد. . باتوجه به اینکه براساس قانون دیوان استنکاف تخلف محسوب شده و آن هم تخلف در برابر بالاترین مقام دستگاههای اجرای می باشد و این امر خود دارای مجازات می باشد.

براساس آیین دادرسی دیوان عدالت اداری کلیه احکامصادره در دیوان در صورتی که از انها تجدید نظر نشده باشد و یا در تجدید نظر تایید شده باشند قطعی و لازم الاجرا می باشند.

یک نکته بسیار مهم که در مورد ارای دیوان عدالت اداری وجود دارد وجود ضمانت اجرا برای آن است. به طوری که اگر یکی از یکی از اجرای حکم صادره خووداری نماید مرتکب تخلف شده و حتی برای وی انفصال از خدمت در نظر گرفته شده است.

دیوان عدالت اداری بالاترین مرجع رسیدگی به اعتراضات و شکایات مردم در برابر دستگاههای اجرائی می باشد و مردم در صورتی که دیگر هیچ گونه راه حلی برای انجام امور خود در ادارات و نهادهای دولتی نداشته باشند و به طور مستقمی می توانند به دیوان عدالت اداری شکایت نموده و درخواست احقاق حق خود را بنمایند .

برای امر بسیار مهم اجرای حکم در دیوان عدالت اداری واحد اجرای احکام پیش بینی شده و کلیه ادارات و نهادها موظف به اجرای فوری آرای صادره در این مورد می باشند. آرای صادره در شعب دیوان در خصوص نهادهای دولتی باید فوری و در مدت یک ماه حداکثر انجام شده و نتیجه انجام رای ، سازش با طرف شکایت یا هر نوع تفاهم خود با طرف به به دیوان اطلاع دهد. در خصوص خودداری از اجرای ارای هیات عمومی دیوان در روزنامه رسمی کشور، کسی که مستنکف از اجرای حکم باشد به انفصال از حذمت به مذت سه ماه تا یک سال محکوم می گردد .

در تمامی موارد استنکاف از اجرای حکم دیوان به صورت خارج از نوبت به موضوع رسیدگی کرده و نتیجه را به ریاست محترم دیوان اطلاع می دهد.  در تمامی این موارد ابتدا ضرورت اجرای حکم به مقام اداری یا دولتی تفهیم شده و در صورت عدم اجرای حکم مقام مذکور به انفصال از خدمت به مدت یک تا 3 سال  محکوم می گردد .

حکم دیوان عدالت اداری

نظر به اینکه دیوان عدالت اداری مرجع رسیدگی به شکایات و تظمات و اعتراض افراد ایرانی به نهادها  ، سازمانهای دولتی ، انقلابی ، شهرداری ها و تامین اجتماعی بوده و در صورت به وجود امدن هریک از مراتب مذکور می توانند از مرجع مذکور شکایت نمایند.

شکایت از همه نهادها و سارمانهای دولتی و اداری در دیوان عدالت اداری از طریق دادخواست انجام می شود.

برای این امر فرد مذکور ابتدا مطابق قوانین دیوان عدالت اداری اقدام به پر نمودن فرم مخصوص دیوان عدالت اداری نموده وسپس آن را در سامانه  ثبت شکایات دیوان به نام سامانه ساجد ثبت می نماید . در دیوان عدالت اداری به محض دریافت شکایت در صورتی که دلائل و مدارک پیوستی دال بر هرگونه ظلم یا خوددای از انجام وظیفه باشد و یا به نحوی دیگر ایین نامه های دولتی موجب تضرر افراد شود اقدام به رسیدگی نموده و در صورت لزوم در این خصوص از طریق نیابت قضایی در دفاتر دیوان در سراسر مراکز استانهای کشور تحقیقات لازم را انجام می دهد.

بعد از این مرحله دیوان عدالت اداری براساس آیین دادرسی دیوان شروع به رسیدگی نموده  وحکم صادر می نماید.

بعد از صدورحکم هر یک از شاکی و طرف شکایت که به حکم صادره اعتراض داشته باشند می توانند از ان تجدید نظر نمایند.

مهلت اعتراض به آرای دیوان برای افراد داخل کشور 20 روز از زمان ابلاغ و برای افراد  خارج کشور دوماه از زمان ابلاغ می باشد.

بعد ازاعتراض پرونده در شعبه تجدید نظر دوباره بررسی شده و هنگامی که اعتراض موجه تشخیص داده شده حکم جدید صادر می شود و در غیر این صورت حکم بدوی تایید و  قطعی و لازم الاجر می گردد.

بعد از قطعیت حکم صادره حکم براساس نحوه صدور به طرف ان ابلاغ می گردد و بلافاصله باید اجرا گردد . در صورت استنکاف طرف از اجرای حکم مطابق مراتب بالا در خصوص آن اقدام می گردد .

احکام دیوان عدالت اداری

بعد از کلی تعریف و توضیح در مورد اجرای حکم بهتر است به این موضوع نیز بپردازیم که  حکم چیست و چگونه صادر می شود. در قانون و به نظر قانونگذار در صورتی که رای مربوط به ماهیت دعا باشد حکم و در غیر این صورت قرار نامیده می شود.

البته در این مورد احکام نیز به رای و حکم تقسیم می شوند ، منظور از احکام صادره این می باشند که حتما از طرف مراجع قضائی و زیر نظر قوه قضائیه  صادر دشه باشد و در صورتی که از طرف مراجع شبه قضائی صادر شده باشد رای می باشد . البته هم اکنون بیشتر  شهروندان و همچنین حتی بسیاری از حقوق دانان نیز در این رابطه  به جای هم  از ان استفاده می کنند .

مشاوره با وکیل مجرب در خصوص اجرای احکام دیوان عدالت اداری

مسئله دیگری که ، می توان در مورد دیوان عدالت اداری به آن اشاره کرد ، این موضوع می باشد که : در دیوان عدالت اداری ، مدت زمان اجرا چقدر می باشد ؟ برای پاسخ به این سوال ، فرد باید با وکیلی متخصص و کاربلد در این زمینه مشورت نماید که ، بر قوانین و مقررات اشراف مربوطه کامل دارد و همچنین ، به رویه دادگاه ها نیز آشنا می باشد . وکیلی که سال ها فعالیت نموده و پرونده های کثیری را در این زمینه ، با موفقیت به سرانجام مطلوبی رسانده است . و می تواند کوتاه ترین و کم دردسر ترین راه حل های ممکن را ، به موکل خود ارائه دهد . و در نهایت ، صفر تا صد مراحل پرونده را به بهترین نحو ، ممکن طی نماید .

وکیل دیوان عدالت اداری ، در پاسخ به این سوال ذکر می نماید که : اگر شخص ، از شعبه رسیدگی کننده درخواست مهلت نماید ، به او حداکثر یک هفته مهلت برای اجرای دیوان عدالت اداری ، داده می شود . لازم به ذکر است که : حتما باید مستنکف شعبه مورد نظر را در جریان اجرای امور رای ، قرار دهد . حال اگر بعد از آن که مهلت یک هفته ای به شخص داده شد ، حکم را اجرا ننماید و یا حتی مهلت مقرر منقضی‌ گردد ، در این صورت از سوی شعبه صادر کننده حکم دیوان به انفصال موقت از خدمات دولتی تا ۵ سال و همچنین جبران خسارت از دلیل استنکاف از اجرای رای پیش آمده ، محکوم می گردد . البته شخص می تواند اعتراض خود را در این خصوص در شعبه تجدید نظر دیوان مطرح نماید ، که شعبه تجدیدنظر دیوان نیز ، با عنایت بر شرح و شرایط پرونده ، به این موضوع رسیدگی‌ خواهد نمود .

اجرای احکام دیوان عدالت اداری چگونه است؟

اجرای آرای دیوان عدالت اداری گامی حساس در حل و فصل دعاوی حقوقی است. هنگامی که یک حکم یا حکم صادر شد، ضروری است که اطمینان حاصل شود که آن را با بیشترین سرعت و کارآمدی ممکن اجرا می کنند. با این حال، این فرآیند بسته به عوامل مختلفی مانند پیچیدگی و منابع موجود می تواند مدتی طول بکشد.

مدت زمان اجرای احکام دادگاه در هر مورد متفاوت است. برخی از موارد ساده ممکن است در عرض چند هفته اجرا شوند، در حالی که موارد پیچیده‌تر ممکن است ماه‌ها یا حتی سال‌ها قبل از تکمیل انجام شوند. توجه به این نکته مهم است که برخی از فرآیندهای اداری نیاز به تایید مقامات بالاتر دارند که می تواند باعث تاخیر شود.

برای اجرای موثر تصمیم دادگاه، چندین روش باید دنبال شود. به طور معمول، پس از صدور حکم، طرف های درگیر ملزم به رعایت تمام دستورات صادر شده بلافاصله هستند. اگر یکی از طرفین این کار را انجام ندهد، ممکن است درخواستی توسط طرف دیگر به دادگاه تسلیم شود تا به دنبال اجرا یا سایر اقدامات لازم برای انطباق باشد.

اجرای احکام در دیوان عدالت اداری مستلزم صبر و رعایت تشریفات دقیق مقرر در قانون است. بهترین راه پیش رو همیشه جستجوی راهنمایی از یک وکیل با تجربه است که این روش ها را به خوبی درک می کند تا به شما کمک کند تا به طور یکپارچه و موفقیت آمیز در آنها پیمایش کنید.

مدت اجرای احکام دیوان عدالت اداری

پس از صدور رأی دیوان عدالت اداری، اقدام بعدی اجرای آن است. با این حال، این فرآیند ممکن است کمی طول بکشد و بسته به عوامل مختلف متفاوت است.

مدت اجرای این احکام به موارد متعددی از جمله پیچیدگی موضوع، فوریت یا اهمیت پرونده، در دسترس بودن اسناد یا مدارک مورد نیاز برای اجرا، همکاری طرف های درگیر و چالش های پیش آمده بستگی دارد.

به طور کلی، پرونده‌های ساده بدون طرف مقابل در مقایسه با پرونده‌های پیچیده‌ای که چند طرف در آن شرکت دارند، در مدت زمان کوتاه‌تری قابل اجرا هستند. موارد فوری نیز نیاز به اجرای سریع دارند، در حالی که موارد کمتر فوری ممکن است طولانی تر شوند.

توجه به این نکته مهم است که مراحل قانونی وجود دارد که باید در حین اجرا رعایت شود که می تواند بر مدت زمان اجرای حکم دادگاه اداری نیز تأثیر بگذارد. این رویه ها انصاف و عدالت را برای همه طرف های درگیر تضمین می کند.

در نهایت، اگرچه نمی توان دقیقاً پیش بینی کرد که یک مورد خاص چقدر طول می کشد تا اجرا شود، زیرا هر موقعیت منحصر به فرد است و نیاز به توجه ویژه دارد. همیشه بهترین توصیه این است که با یک وکیل با تجربه مشورت کنید که می تواند بینشی در مورد انتظارات شما از نظر جدول زمانی ارائه دهد تا بتوانید انتظارات خود را مطابق با آن مدیریت کنید.

نحوه اجرای آرای دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری نقش مهمی در حصول اطمینان از حل و فصل منصفانه اختلافات حقوقی بین افراد و نهادهای دولتی ایفا می کند. احکام صادر شده توسط این دادگاه باید برای اطمینان از اجرای عدالت اجرا شود.

در حالی که مدت اجرای این احکام ممکن است بسته به پیچیدگی پرونده متفاوت باشد، برای هر دو طرف درگیر مهم است که مراحل لازم را دنبال کنند. این شامل مشاوره گرفتن با یک وکیل است که می تواند راهنمایی و مشاوره تخصصی در مورد بهترین نحوه اجرای این احکام ارائه دهد.

چه نیاز به مشاوره حقوقی از طریق تلفن یا آنلاین داشته باشید، یافتن یک وکیل با تجربه و با شهرت باید اولویت اصلی شما باشد. از درخواست مجوز و ساختار هزینه آنها قبل از جذب آنها دریغ نکنید.

به طور خلاصه، اگر در اجرای هر حکمی از دیوان عدالت اداری نیاز به کمک دارید، فوراً به دنبال وکیل باشید یا با یک موسسه حقوقی معتبر مشورت کنید. بسیار مهم است که همه طرف های درگیر اقدام سریع و قاطع برای حل و فصل هر گونه اختلاف حقوقی برجسته انجام دهند.

4.1/5 - (12 امتیاز)
Facebook
Twitter
LinkedIn
نوشته های تازه
وکیل دیوان
وکیل دیوان عدالت اداری

‫2 دیدگاه ها

  1. سلام
    خسته نباشید و خدا قوت
    من یک رای دیوان در خصوص بازگشت به کار دارم ، پرونده ارجاع شده به شعبه ۵ اجرای احکام دیوان ، پس از ثبت و این کارها ، یک بار وقت نظارت زده ، که چند روز قبل به اتمام رسیده ، مرتبه دوم وقت نظارت جهت اجرای ماده ۱۱۱ زده ، این یعنی چی و انتهای این پرونده چی میشه ، ایا نتیجه مثبتی دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مطالب مرتبط