مشاوره رایگان

(ساعات اداری)




کمیسیون ماده 38 + شهرداری + [وکیل تضمینی و متخصص]

Article 38 Commission

تماس با وکلای دیوان

ما اینجا هستیم تا با مشاوره تخصصی رایگان به شما کمک کنیم ، همین حالا با ما تماس بگیرید

Table of Contents

پیش از هر بحثی ، باید ذکر نمود که : ماده ۳۸ شهرداری ، به بررسی نمودن اختلافات معاملاتی میان پیمانکاران و شهرداری می پردازد . بر اساس ماده ۳۸ شهرداری و همچنین تسری آیین نامه معاملات شهرداری مصوب ۲۴ / ۲ / ۱۳۹۰ ، اختلاف های ناشی از معاملات مربوط به آیین نامه مذکور در هیات حل اختلافی با عضویت یک نفر از اعضای شورای اسلامی شهر به انتخاب شورا ، یک نفر قاضی دادگستری به انتخاب رییس قوه قضائیه ، نماینده شهرداری به انتخاب شهردار ، نماینده فرماندار یا بخشدار حسب مورد و همچنین نماینده قانونی طرف قرارداد ، قابل رسیدگی نمودن می باشد و حکم صادر شده از جانب قاضی ، برای طرفین لازم الاجرا است .

به عبارت دیگر ، حکم از طرف قاضی عضو هیات ، انشاء می گردد و حضور یافتن دو عضو دیگر نیز ، جنبه مشورتی دارد . این حکم لازم الاجرا خواهد بود و همچون دیگر احکام ، به مورد اجرا گذاشته خواهد شد ‌. ممکن است این سوال مطرح گردد که ، تشکیل پرونده در کمیسیون هیات حل اختلاف ماده ۳۸ آیین نامه معاملات شهرداری ، به چه صورت می باشد ؟ برای دست یافتن به پاسخ این سوال مهم ، لازم است که حتما با وکیلی خبره و کارآزموده در این خصوص مشورت شود . وکیل ماده ۳۸ شهرداری ، در پاسخ به این سوال  باید ذکر کند که : طرف معامله با شهرداری و یا حتی سازمان های زیر مجموعه شهرداری ، با در دست داشتن یک نسخه از قرارداد که در واقع محل اختلاف واقع گردیده ، به همراه شرح مبسوطی از شکایت ، اسناد هویتی و همچنین اسناد مثبت شرکت به دبیرخانه کمیسیون مذکور می تواند ، مراجعه و طرح شکایت کند .

شهرداری ها در ایران دارای وظایف متفاوتی در سطح شهرها می باشند و در این رابطه قوانین متفاوتی نیز برای انجام امور در خصوص شهرداری ها وجود دارد و معمولا شهرداری ها در این رابطه تلاش فراوانی را برای انجام درست و قانون امور شهری انجام می دهند و در این راستا معمولا اقدامات فراوانی به نتیجه رسیده و در بسیاری از اوقات نیز طرح هایی با شکست مواجه می شود .علاوه بر اینها در تمامی شهرها معمولا شهرداری ها دارای منابع درآمد متفاوتی می باشند و با توجه به میزان درآمد خود در سطوح شهری اقدام به انجام پروژه ها می نمایند .کلیه امور  شهرداری ها معمولا باید قانونی و تحت نظر قانون باشد  تا هیچ کس قادر به سواستفاده از این وضعیت نباشد.

ماده 38 قانون شهرداری یکی از این موارد می باشد که به بررسی اختلافات معاملاتی بین شهرداری تهران و پیمانکاران می باشد می پردازد و کمیسیونی مرکب از یک نفر نماینده شورای شهر ، یک نفر از نمایندگان فرمانداری ، یک نفر از دادگستری و و نماینده ای از طرف شهرداری در این کمیسیون حضور داشته و به بررسی وضعیت موارد فوق می پردازد
.

بعد از بررسی امر در شورا معمولا در این خصوص رای صادر می شود و رای صادره به طرفین ابلاغ می گردد. در صورتی که طرفین به رای کمیسیون ماده 38 اعتراض داشته باشند معمولا افراد می توانند در محاکم دادگستری نسبت به این امر اعتراض نمایند .  معمولا براساس قانون،  افراد برای طرح شکایت در این خصوص باید ابتدا در محاکم دادگستری  (دادگاه های عمومی و حقوقی) طرح  شکایت نمایند .  فردی که به رای اعتراض داراد باید در این خصوص دلائل و مدارک خود را نیز به همراه دادخواست صادره ارسال نماید.

با توجه به کمبود بودجه و همچنین اعتبار شهرداری ، بنا بر دلایل مختلفی شهرداری ها ، از پرداخت نمودن مطالبات پیمانکاران معذور هستند ، به طوری که جمع مطالبات پیمانکاران حدود چندین میلیارد تومان برآورد شده است .
با گسترش یافتن مطالبات پیمانکاران از شهرداری ها ، و همچنین با عدم پرداخت نمودن مطالبات توسط شهرداری ، راهی جز طرح دعوا علیه شهرداری برای پیمانکاران باقی نمی ماند . تا سال هزار و سیصد و نود ، پیمانکاران دادخواست خود را به طور مستقیم در دادگاه های حقوقی مطرح می نمودند ، اما بعد از سال ۱۳۹۰ با تصویب شدن قانون اصلاح و تسری آیین نامه معاملات ، دیگر طرح دعوای مستقیم در دادگاه امکان پذیر نبود .

پس از سال ۱۳۹۰، موضوع کمیسیون ماده ۳۸ شهرداری ، همان طور که در فوق نیز به آن اشاره شد، در خصوص اختلاف میان شهرداری ها و پیمانکاران می باشد . به این صورت که اگر، پیمانکاران با شهرداری ها، دچار اختلاف شدند نمی توانند (پیمانکاران) به طور مستقیم در دادگاه شکایت و طرح دعوا نمایند. بلکه حتما باید پیش از طرح نمودن دعوا در دادگاه ، دعوای خود را در کمیسیون ماده ۳۸ شهرداری، مطرح نماید و اگر موضوع در کمیسیون مذکور به نتیجه نرسید، در آن صورت می تواند برای طرح دعوا به دادگاه مراجعه کند.

در واقع این موضوع ، به قدری پیچیده می باشد که بهتر است پیمانکاران محترم پیش از هر اقدامی ، با وکیلی متخصص که به قوانین مربوطه تسلط کافی و اشراف داشته باشد مشورت کنند و امور خود را به او بسپارند تا پرونده آنان به بهترین شکل ممکن، طی گردد. به عبارت دیگر ، شایسته است که پیمانکاران گرامی ضمن مشورت کردن با وکیل کمیسیون ماده ۳۸ ، دعوای شان را به وکیل ماده ۳۸ کمیسیون بسپارند تا با کم ترین هزینه ممکن و همچنین با نزدیک ترین و بهترین راه ، به حق و حقوق خویش دست یابند .

اعتراض به رای کمیسیون ماده ۳۸

لازم به ذکر است که : اعتراض به رای کمیسیون موضوع ماده سی و هشت آئین نامه معاملات شهرداری تهران که به شهرداری های مراکز تمامی استان ها و همچنین کلانشهر ها و شهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت دارند را نیز تسری داده است . البته ، از این حیث که آیا دادگاه حقوقی یا دیوان عدالت اداری ، باید به این امر‌ رسیدگی کند محل اختلاف می باشد .

مشاوره رایگان با وکیل متخصص ماده ۳۸

نکته دیگری که می توان در خصوص کمیسیون ماده ۳۸ شهرداری ، ذکر کرد این امر می باشد که : اعتراض نمودن به رای کمیسیون مذکور ، به شهرداری های مراکز تمام استان ها ، کلانشهر ها و همچنین شهر هایی که بالای یک میلیون نفر جمعیت دارند، را تسری داده است . با این وجود ، همچنان از این لحاظ که آیا دیوان عدالت اداری و یا دادگاه حقوقی ، به این مسئله رسیدگی کند ، اختلاف وجود دارد .

به سبب پیچیدگی این موضوع ، پیشنهاد می شود که پیش از هر کاری ، با وکیل ماده ۳۸ شهرداری در مورد مسئله خود مشورت نمایید و از تجربه و دانش او ، در این زمینه بهره مند گردید . در واقع وکیل کمیسیون ماده ۳۸ ، از آن جایی که سال ها در این حوزه مشغول به فعالیت بوده ، و در طی این سال ها پرونده های بسیار زیادی را به سرانجام رسانده ، و به عبارتی از تک تک قوانین و مقررات موجود و علی الخصوص از رویه دادگاه ها ، مطلع است می تواند بهترین و تضمینی ترین راه حل ممکن را ، پیش روی موکل خود قرار دهد و ۰ تا صد مراحل پرونده را ، در مدت زمان کوتاهی طی نماید .

وکیل تضمینی و متخصص کمیسیون ماده 38

گروه تخصصی وکلای دیوان ، با دارا بودن مجرب ترین و حرفه ای ترین وکلا و با سال ها تجربه و فعالیت در این زمینه ، آماده ارائه نمودن بهترین خدمات حقوقی به عموم مردم می باشند. مراجعه کنندگان محترم و عزیز می توانند ، با برقرار نمودن تماس جهت مشاوره با وکلای تضمینی و متخصص کمیسیون ماده 38 ، مسائل خود را با زبده ترین و  کاربلد ترین وکلا در میان بگذارند و از خدمات مشاوره حقوقی رایگان نیز ، بهره ببرند . هم اکنون با شماره های داخل سایت تماس بگیرید.

کمیسیون شهرداری ماده 38 چیست؟

کمیسیون شهرداری، ماده 38 یک ماده قانونی است که به شهروندان اجازه می دهد به صورت رایگان یا با هزینه کمتر به وکلای متخصص دسترسی داشته باشند. این ماده بخشی از قانون اساسی مکزیک است و هدف آن تضمین دسترسی برابر به عدالت برای همه بدون توجه به تمکن مالی است.

کمیسیون شهرداری، ماده 38 کمک های حقوقی را در زمینه های مختلف مانند مدنی، کیفری، حقوق خانواده و اختلافات کارگری ارائه می کند. وکلای متخصص می توانند در مورد مسائل مربوط به حقوق مالکیت، قوانین ارث یا موارد حضانت کودک راهنمایی ارائه دهند.

یکی از مزایای این کمیسیون این است که با اطمینان از اینکه فقط وکلای دارای مجوز و با تجربه واجد شرایط ارائه خدمات تحت این ماده هستند، وکالت با کیفیت بالا را تضمین می کند.

مزیت دیگر در دسترس بودن آن است. شما می توانید از طریق تماس تلفنی یا حتی مشاوره آنلاین بدون نیاز به ترک خانه با یک وکیل متخصص مشورت کنید! کمیسیون شهرداری اطمینان حاصل می کند که هر کسی که به مشاوره حقوقی یا نمایندگی نیاز دارد بدون هیچ زحمتی سریعاً کمک دریافت کند.

کمیسیون شهرداری ماده 38 پشتیبانی ارزشمندی را هنگام حرکت در دنیای پیچیده قانون ارائه می دهد. دسترسی برابر به عدالت را تضمین می کند و در عین حال خدمات با کیفیت را از متخصصان دارای مجوز با قیمت های مقرون به صرفه تضمین می کند.

کمیسیون شهرداری ماده 38 چیست؟

کمیسیون شهرداری ماده 38 یک ماده قانونی است که به مقامات شهرداری این اختیار را می دهد که برای اهداف خاص کمیسیون تشکیل دهند. این کمیسیون می تواند توسط شهرداری یا شورای شهر تشکیل شود و بر اساس قوانین و مقررات خاصی فعالیت می کند. هدف اولیه این کمیسیون بررسی هر موضوعی است که به امور عمومی، خدمات یا امور اداری مربوط می شود.

ماده 38 چارچوبی را برای چگونگی انجام چنین تحقیقاتی در شهرداری های کشورهای مختلف در سراسر جهان ارائه می کند. به این نهاد تخصصی در ساختارهای دولت محلی اختیارات تحقیق می دهد و آنها را قادر می سازد تا بر اساس یافته های خود اقدامات مناسب را انجام دهند.

کمیسیون شهرداری بر اساس ماده 38 به عنوان یک ابزار مهم در تضمین شفافیت و پاسخگویی در ساختارهای حاکمیت محلی ایجاد شده است. با بررسی موضوعات مطرح شده توسط اعضای جامعه یا شناسایی شده از طریق تحقیقات خود، درک بیشتر از چرایی بروز مشکلات را تسهیل می کند و به یافتن راه هایی برای رسیدگی به آنها کمک می کند.

ذکر این نکته ضروری است که اگرچه برخی ممکن است این کمیسیون ها را به عنوان موانع یا موانع بوروکراتیک ببینند. آنها نقش مهمی در حفظ نظم در جوامع ما دارند. آنها مسیری را برای شنیدن صدای شهروندان در هنگام مطرح شدن سؤالات در مورد امور شهرداری فراهم می کنند – که در نهایت به نفع همه است!

وکیل کارشناس شهرداری

به طور خلاصه، کمیسیون شهرداری ماده 38 یکی از جنبه های مهم حکومت محلی است که عملکرد و مدیریت صحیح شهرداری ها را تضمین می کند. به عنوان یک شهروند، درک اینکه این قانون شامل چه چیزی است و چگونه بر جامعه شما تأثیر می گذارد ضروری است.

مشاوره با یک وکیل می تواند برای درک بهتر این موارد حقوقی مفید باشد. یک وکیل خوب به شما مشاوره تخصصی می دهد، به تمام نگرانی ها و سوالات شما رسیدگی می کند و شما را در مراحل قانونی راهنمایی می کند.

هنگام جستجوی وکیل برای خدمات مشاوره حقوقی یا نمایندگی در دادرسی، سطح تجربه، وضعیت مجوز، مهارت های وکالت، محل دفتر/آدرس/شماره تلفن/سایت و همچنین ساختار هزینه آنها را در نظر بگیرید.

در نتیجه – انتخاب بهترین وکیل برای نیازهای خود هنگام برخورد با مسائل حقوقی بسیار مهم است. با راهنمایی صحیح از یک متخصص مجرب که قانون کمیسیون شهرداری ماده 38 را کاملاً درک می کند. شما می توانید تصمیمات آگاهانه ای بگیرید که هم از خود و هم از منافع جامعه محافظت می کند. امروز با یک وکیل متخصص شهرداری تماس بگیرید تا در مورد چگونگی کمک به شما در جهت یابی این قوانین پیچیده بیشتر بدانید!

3.5/5 - (2 امتیاز)
Facebook
Twitter
LinkedIn
نوشته های تازه
قاضی بازنشسته دادگاه تجدیدنظر
وکیل قاضی بازنشسته دیوان عدالت اداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مطالب مرتبط