مشاوره رایگان

(ساعات اداری)




اعتراض به رای تعيين تکليف وضعيت ثبتی اراضی وساختمان های فاقد سند مالکيت رسمی

وکیل شهرداری

تماس با وکلای دیوان

ما اینجا هستیم تا با مشاوره تخصصی رایگان به شما کمک کنیم ، همین حالا با ما تماس بگیرید

Table of Contents

در این نوشتار درباره اعتراض به رای هیات قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و آنچه در این خصوص بایستی بدانید صحبت می کنیم، باشد که این مطالب برای شما مفید واقع شود …

قانون تنها شخصی که ملک ، مطابق با تشریفات قانونی به نام او در دفاتر اسناد رسمی ثبت شده باشد یا ‌قانونا به او منتقل  شده باشد، را مالک می شناسد، اما مالکان سند عادی که امکان اخذ سند رسمی را ندارند یا برای ساختمان هایی که بر روی اراضی و زمین های کشاورزی و نسق های زراعی و باغاتی با سابقه ثبتی احداث شده باشد و درصورتی که منشاء تصرفات متصرفان نیز قانونی باشد ،می توانند براساس قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی جهت صدور سند مالکیت اقدام نمایند.

عواملی که موجب عدم صدور سند مالکیت می شود

  • فوت مالک رسمی یا مفقود الاثر بودن او وحداقل یک نفر از ورثه او
  • عدم امکان دسترسی به مالک رسمی وحداقل یک نفر از ورثه مالک متوفی
  • عدم امکان دسترسی به مالکان مشاعی

تقاضا درهیات یا هیات های حل اختلاف حوزه های ثبتی و با حضوررئیس اداره ثبت یا قائم مقام وی ، یک قاضی به انتخاب رئیس قوه قضائیه و حسب مورد رئیس اداره راه و شهرسازی یا اداره جهاد کشاورزی تشکیل می شود ،مطرح ،رسیدگی و رای مقتضی صادرمی شود.

نکته : درصورتی که یک ملک هیچ گونه سابقه ثبتی نداشته باشد مشمول قانون تعیین تکلیف اراضی و ساختمان‌های فاقد سند رسمی نمی باشد و وجود سابقه  ثبتی در ادارات ثبت اسناد و املاک جهت طرح درخواست تعیین تکلیف الزامی می باشد.

متقاضی درخواست خود را از طریق سایت سازمان ثبت اسناد و املاک و ارائه ادله و مدارک وفایل نقشه و مستندات استنادی ثبت می نماید یا با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی اقدام نمایند.

دبیر هیات  با بررسی درخواست و پس از ممیزی آن و بعد از تطبیق مدارک اسکن شده و ارسالی با تصاویر مصدق آن و اخذ گواهی تثبیت موقعیت نقشه ملک در سوابق کاداستر، تقاضا را ثبت وکد رهگیری به متقاضی می دهد و پس ازدریافت پاسخ استعلام وضعیت ثبتی ملک، پرونده راجهت رسیدگی به هیأت ارسال می نماید و درخصوص تقاضای نسق زراعی ، میزان نسق اولیه پس از دریافت مستندات به هیات ارائه می شود.

نکته : هرگاه تقاضا مطرح شده مربوط به شخصی باشد که ملکی را با سند عادی خریداری کرده که مالک رسمی آن یک نهاد عمومی غیردولتی باشد ، دبیرهیات با کسب نظردستگاه مربوطه در هیات مطرح می نماید و درصورت موافقت دستگاه با انتقال اعیان ملک ، هیأت با لحاظ حفظ حقوق مالک نسبت به عرصه، رأی به انتقال اعیان ملک به متقاضی صادر می کند وهمچنین در رابطه با زمین های مزروعی ، باغ یا پلاک هایی که سابقه ملی یا موات داشته باشد، دبیرهیات پس ازدریافت نظر ادارات جهاد کشاورزی یا راه و شهرسازی پرونده را به هیأت ارسال می نماید.

جلسه هیات درساعت غیراداری و دردبیرخانه حوزه ثبتی با حضورهمه اعضاء تشکیل ورسمیت می یابد وپس از بررسی مدارک ارائه شده و دلایل استنادی رای مقتضی را صادرمی کند وآرای هیات در دو نوبت به فاصله 15 روز درروزنامه کثیرالانتشارآگهی می شود.

نکته : هیات در رسیدگی وبررسی های خود می تواند هرگونه تحقیقات لازم را انجام داده واز نظر کارشناسان خبره استفاده نمایند.هرگاه ملک مورد تقاضا مشمول قانون تعیین تکلیف نباشد یا جزء اراضی دولتی، ملی، موات، منابع طبیعی و عمومی باشد، هیات رای به رد درخواست را صادر می کند.

نکته : هیأت می تواند با درخواست متقاضی درصورتی که امکان صدور سند مالکیت مفروز نباشد ماخذ ششدانگ را تعیین و رای به صدور سند مالکیت مشاعی صادر کند.  دبیر هیأت مکلف است آراء صادره را پس از ثبت دربانک اطلاعات برای اجرابه واحد ثبتی ارسال نماید . با تأیید صحت انتشار آگهی و عدم وصول اعتراض یا صدور رای قطعی اعتراض مطرح شده و پرداخت هزینه های متعلقه ،سند مالکیت صادرمی شود.   اشخاص می توانند در صورت اعتراض به رای هیات ظرف 2 ماه از تاریخ انتشار آگهی اعتاراض خود را به اداره ثبت محل وقوع ملک به همراه ادله و مدارک استنادی ارائه و باید ظرف یک ماه از تاریخ اعتراض در اداره ثبت ، دادخواست خود را به دادگاه محل وقوع ملک تقدیم نمایید واقدمات ثبت موکول به ارائه حکم قطعی دادگاه می باشد اما هرگاه تقاضا فاقد وصف ترافعی باشد می توانند با تقدیم وثبت دادخواست درسایت ساجد به نشانی https://sajed.divan-edalat.ir/  در دیوان عدالت اداری مطرح نمایند که توصیه می شود قبل از هراقدامی با مشاوره وهمراهی یک وکیل متخصص و با تجربه جهت دست یابی به نتیجه مطلوب اقدام شود.

براساس ماده 1 قانون تعيين تکليف وضعيت ثبتی اراضی وساختمانهای فاقد سندرسمی،به منظور صدور اسنادمالكيت ساختمانهای احداث شده برروی اراضی باسابقه ثبتی كه منشأ تصرفات متصرفان، نيز قانونی است و همچنين صدوراسناد مالكيت برای اراضی كشاورزی ونسقهای زراعی و باغاتی كه شرايط فوق رادارند

لكن به علت وجودحداقل يكی از مواردزير، صدور سند مالكيت مفروزی از طريق قوانين جاری برای آنها ميسر نمی باشد، درهر حوزه ثبتی هيأت يا هيأتهای حل اختلاف كه در اين قانون هيأت ناميده مي شود با حضور يک قاضی به انتخاب رئيس قوه قضائيه، رئيس اداره ثبت ياقائم مقام وی و حسب مورد رئيس اداره راه و شهرسازی يا رئيس اداره جهاد كشاورزی يا قائم مقام آنان تشكـيل می گردد.

الف .فوت مالک رسمی و حداقل یک نفر از ورثه وی

ب .عدم دسترسی به مالک رسمی ودرصورت فوت وی عدم دسترسی به حداقل یک  نفرازورثه وی

پ .مفقود الاثر بودن مالک رسمی وحداقل یک نفرازورثه وی

ت .عدم دسترسی به مالکان مشاعی درمواردی که مالکیت متقاضی،مشاعی وتصرفات وی درملک، مفروزاست.

درهر واحد ثبتی یک دبیرخانه تشکیل می شود و مسئولیت دبیرخانه به عهده دبیر هیأت می باشد و جلسات هیأت رسیدگی مطابق مقررات در دبیرخانه تشکیل می گردد.

مراحل درخواست صدور سند مالکیت

متقاضی صدور سند مالکیت در اجرای مقررات قانون و آیین نامه از طریق مراجعه به درگاه الکترونیکی سازمان ثبت اسناد و املاک و تکمیل فرم تقاضانامه الکترونیکی و اسکن مدارک و مستندات مورد نیاز، تصویر مصدق مدارک و فایل نقشه را از طریق پست به دبیرخانه هیأت ارسال می نماید ومی تواند جهت تکمیل فرم تقاضانامه الکترونیکی وارائه مدارک مورد نیاز به یکی ازدفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایدو دفاترمکلفند به نمایندگی از طرف متقاضی مطابق ضوابط آیین نامه پس از تکمیل فرم الکترونیکی تقاضا، نسبت به ارسال مدارک مورد نیاز به هیأت ها اقدام نمایند.

مدیرکل ثبت اسناد واملاک استان مکلف است پیگیری وهماهنگی لازم جهت معرفی اعضاء هیأتها را با رئیس کل دادگستری استان، مدیران کل راه و شهرسازی وجهاد کشاورزی به عمل آورد.

هيأت با بررسی مدارك ودلايل ارائه شده ودرصورت لزوم،انجام تحقيقات لازم وجلب نظركارشناس مبادرت به صدوررأی می كند.

نکته :اراضی دولتی،عمومی،ملی،منابع طبیعی وموات ازشمول این قانون مستثنی می باشندودرمورد متصرفین اراضی مؤسسات ونهادهای عمومی غیردولتی،هیأت باید نماینده تام الاختیاردستگاه صاحب زمین را دعوت یا نظرآن دستگاه را استعلام نماید ودرصورت ابلاغ دعوتنامه وعدم معرفی نماینده یا عدم اعلام پاسخ ظرف دوماه، متخلف یامتخلفین به انفصال موقت ازخدمت به مدت سه ماه تا یک سال توسط هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری یامراجع انضباطی مربوط محکوم می شوندودرصورت تکرار، متخلف یا متخلفین به انفصال دائم محکوم می گردند.

نکته :شهرداری ها می توانند تنها درباره املاک اختصاصی خود با انتقال ملک به متصرف موافقت نمایند.

هیات درهرپرونده ای که سابقه ملی یاموات بودن را دارد نظروزارتخانه های راه و شهرسازی یا جهاد کشاورزی رادرباره این ماده استعلام می کندو وزارتخانه ها مکلفند ظرف یک  ماه پس ازوصول نامه هیأت،به استعلام پاسخ دهند ودرصورت عدم وصول پاسخ یاارسال پاسخ خلاف واقع،،هیأت به رسیدگی خود ادامه می دهدومتخلف به انفصال موقت ازخدمت دولتی به مدت سه ماه تا یک  سال ودرصورت تکراربه انفصال دائم ازخدمات دولتی محکوم می شود.

دبیر هیأت مکلف است قبل از رسیدگی هیأت،جریان ثبتی ملک را از اداره ثبت استعلام نماید و درصورتی که ملک جزء اراضی موضوع این ماده باشد مراتب را به طورکتبی به هیأت گزارش کند تاهیأت تصمیم مقتضی را اتخاذ نماید.

درصورتی که تشخیص حدود واقعی ملک بااشکال مواجه شود به طوری که نقشه برداری ازکل ملک امکان پذیرنباشد،کارشناس یاهیأت کارشناسان موظفند محدوده ای که ازچهارطرف به وسیله خیابان یا رودخانه یاجاده ونظایر آنها یاهرگونه عوارض طبیعی مشخص، ازسایر قسمتهای ملک جدا باشد برمبناء استانداردحد نگاری (کاداستر)،نقشه برداری کنند و قطعه یا قطعاتی که نسبت به آنها تقاضانامه تسلیم شده را درآن منعکس و موقعیت محدوده مذکور را نسبت به نزدیکترین نقطه ثابت غیرقابل تغییر محل، مشخص و مراتب را به طورمستدل صورت مجلس نمایندکه دراین صورت، نقشه کلی ملک ضرورت ندارد.

اداره ثبت اسـناد و املاک محل مکلـف است آراء هیأت را در دو نوبت به فاصله پانزده روز از طریق روزنامه های کثیرالانتشار ومحلی آگهی نمایدودر روستاها علاوه بر انتشار آگهی، رأی هیأت رابا حضور نماینده شورای اسلامی روستا درمحل الصاق نمایدوصورت مجلس الصاق آگهی باامضاء نماینده اداره ثبت اسناد واملاک ونماینده شورای اسلامی روستا درپرونده ضبط می شود. چنانچه آراء هیأت ها درحین انشاء دچارسهو قلم و یا اشتباه جزئی گردد واین ایرادخللی به اساس رأی وارد ننماید،هیأت تا قبل ازثبت ملک در دفتراملاک می تواند نسبت به تصحیح رأی اقدام نمایدو درصورت ثبت ملک در دفتراملاک، مراتب درهیأت نظارت مطرح واتخاذ تصمیم خواهد شد.

هیأت درصورت احرازتصرفات مالکانه وبلامنازع متقاضی موضوع بند (ت) ماده (1) این قانون، پس از کارشناسی و تهیه نقشه کلی ملک وانعکاس قطعه مورد تصرف درآن، مبادرت به صدوررأی می نماید. هرگاه اشخاص ذی نفع به آراء اعلام شده اعتراض داشته باشند باید ازتاریخ انتشارآگهی ودرروستاها از تاریخ الصاق درمحل تادوماه اعتراض خودرا به اداره ثبت محل وقوع ملک تسلیم ورسید اخذ نمایند و ظرف یک ماه ازتاریخ تسلیم اعتراض مبادرت به تقدیم دادخواست به دادگاه عمومی محل نمایدوگواهی تقدیم دادخواست رابه اداره ثبت محل تحویل دهدکه دراین صورت اقدامات ثبت،موکول به ارائه حکم قطعی دادگاه است.

 نکته : درصورتی که خواسته متقاضی به دلیل عدم وجود اعیانی درملک، فاقد وصف ترافع بوده و رسیدگی به اعتراض به آن درصلاحیت دیوان عدالت اداری می باشد. هرگاه اعتراض درمهلت قانونی واصل نگردد یاگواهی تقدیم دادخواست به دادگاه عمومی محل را ارائه نشود،اداره ثبت محل باید مبادرت به صدورسند مالکیت نماید. 
نکته :صدورسند مالکیت مانع ازمراجعه متضرر به دادگاه نیست. درمناطقی که مالک عرصه واعیان یکی نباشد ومورد معامله، اعیان ملک باشد، چنانچه مالک عرصه درهیأت حاضرومالکیت متقاضی اعیان رانسبت به عرصه تأیید نماید،هیأت به درخواست وی رسیدگی وبااحرازتصرفات مالکانه متقاضی اعیانی،رأی به صدورسـند مالکیت عرصه واعیان می دهد. درصـورت عدم مراجـعه مالک یاعدم تأیید مدارک ارائه شده،هیأت باحفظ حقوق مالک عرصه،رأی به صدورسند مالکیت اعیان برای مالک یا مالکان می دهد ومراتب را به اداره ثبت محل جهت صدور سند اعلام مینماید.
نکته : صدور سند تفکیکی برای آپارتمانهای مشمول این ماده بر اساس «قانون تملک آپارتمانها مصوب 16/12/1343 واصلاحات بعدی آن» صورت می گیرد.  درصورتی که تمام یا بخشی ازاعیان دراراضی موقوفه احداث شده باشد،هیأت باموافقت متولی واطلاع اداره اوقاف محل ورعایت مفادوقفنامه وچنانچه متولی منصوص نداشته باشد باموافقت اداره اوقاف و رعایت مفاد وقفنامه ومصلحت موقوف علیهم وبا درنظرگرفتن جمیع جهات به موضوع رسیدگی و پس ازتعیین اجرت عرصه وحقوق موقوفه که حداکثر ظرف دوماه توسط اداره مذکورصورت می گیرد به صدوررأی اقدام می کند.

مقررات قانون تعیین وضعیت ثبت اراضی

مقررات قانون تعیین وضعیت ثبت اراضی برای اطمینان از مالکیت مناسب و جلوگیری از اختلاف ضروری است. این قانون دستورالعمل های خاصی را بیان می کند که باید هنگام تعیین وضعیت ثبت یک ملک رعایت شود. این مقررات بسته به ایالت یا کشوری که در آن ساکن هستید متفاوت است.

یکی از الزامات اولیه برای ثبت ملک، داشتن سند رسمی مالکیت، مانند سند مالکیت یا گواهی سکونت است. اگر این اسناد را نداشته باشید، می‌تواند فرآیند را چالش‌برانگیزتر کند اما غیرممکن نیست. در چنین مواردی وکلای متخصص در این زمینه می توانند شما را در مراحل قانونی راهنمایی کنند.

مقررات دیگر شامل تأیید کلیه اطلاعات مربوط به محدوده و موقعیت ملک خود با مقامات محلی قبل از شروع هر گونه مراحل ثبت است. این به جلوگیری از درگیری با املاک همسایه کمک می کند و تضمین می کند که زمین شما به طور دقیق و مناسب ثبت شده است.

درک قوانین حاکم بر ثبت زمین هنگام رسیدگی به اعتراضات مربوط به تخصیص وضعیت ثبت بدون اسناد رسمی بسیار مهم است. با همکاری نزدیک با یک وکیل با تجربه که این مقررات را به درستی درک می کند، می توانید از منافع خود محافظت کنید و در عین حال به راحتی در این فرآیند پیچیده قانونی پیمایش کنید.

سند رسمی مالکیت چیست؟

وقتی صحبت از مالکیت زمین می شود، داشتن اسناد و مدارک مناسب بسیار مهم است. سند رسمی مالکیت معمولاً به شکل سند مالکیت یا گواهی است. این سند به عنوان مدرکی است که نشان می دهد یک فرد یا نهاد حقوق قانونی بر یک قطعه از دارایی دارد.

در برخی موارد، ممکن است چندین مالک برای یک قطعه زمین وجود داشته باشد، که نیاز به سند مالکیت مشترک دارد که در آن همه طرف‌ها در فهرست هستند. به طور معمول، این اسناد شامل اطلاعاتی در مورد مکان و اندازه زمین مورد نظر و همچنین هرگونه محدودیت در استفاده از آن خواهد بود.

توجه به این نکته مهم است که همه کشورها در مورد اسناد رسمی مالکیت الزامات یکسانی ندارند. برخی از کشورها ممکن است به اسناد اضافی مانند مجوزها یا مجوزها نیاز داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است صرفاً به اسناد و گواهینامه ها اعتماد کنند.

صرف نظر از جایی که زندگی می کنید، اگر می خواهید از اختلافات قانونی احتمالی جلوگیری کنید، دریافت سند رسمی مالکیت برای ملک شما ضروری است. کار با یک وکیل متخصص در املاک و مستغلات می تواند به اطمینان حاصل شود که همه چیز به درستی و از نظر قانونی الزام آور است.

قانون تعیین وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی

قانون تعیین وضعیت ثبت اراضی و ساختمان های فاقد اسناد رسمی گامی مهم در جهت تضمین شفافیت مالکیت زمین است. در حالی که ممکن است اعتراضاتی به این تصمیم وجود داشته باشد، مهم است که درک کنیم که داشتن اسناد و مدارک مناسب برای ملک خود، هم مالک و هم خریداران بالقوه را از هرگونه اختلاف قانونی یا عوارض محافظت می کند.

اگر در مورد وضعیت ثبت ملک خود نیاز به مشاوره حقوقی دارید، همیشه توصیه می شود از یک وکیل مجرب راهنمایی بگیرید. آن‌ها می‌توانند در مسیریابی از طریق رویه‌های قانونی تخصص داشته باشند و در مورد بهترین روش برای ادامه پرونده خود مشاوره ارائه دهند.

به یاد داشته باشید، هنگام انتخاب وکیل، اطمینان حاصل کنید که آنها دارای مجوز معتبر هستند و در زمینه خود متخصص هستند. همچنین می توانید قبل از رزرو قرار ملاقات، آدرس وب سایت یا دفتر آنها را بررسی کنید. با داشتن وکلای تضمین شده که به صورت آنلاین یا تلفنی برای مشاوره رایگان در دسترس هستند، دریافت مشاوره حقوقی مناسب هرگز آسان تر نبوده است!

3.7/5 - (3 امتیاز)
Facebook
Twitter
LinkedIn
نوشته های تازه
قاضی بازنشسته دادگاه تجدیدنظر
وکیل قاضی بازنشسته دیوان عدالت اداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مطالب مرتبط