مشاوره رایگان

(ساعات اداری)




شرایط بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور

دیوان عدالت اداری

تماس با وکلای دیوان

ما اینجا هستیم تا با مشاوره تخصصی رایگان به شما کمک کنیم ، همین حالا با ما تماس بگیرید

Table of Contents

گروهی از مشاغلی که در آن ها سختی کار در شرایطی بالاتر از سختی کار دیگر مشاغل گرفته است، به عنوان مشاغل سخت و زیان آور شناخته می شود که برای اینگونه از مشاغل یک سری شرایط و مزایای خاص در نظر گرفته شده است.

منظور از سختی کار در این مشاغل این است که شرایط کاری تحت عنوان عوامل حاکم بر کار به گونه ای خواهد بود که امکان آسیب های جسمی و حتی روحی در کارگران وجود دارد.

به عبارت دیگر در اینگونه مشاغل استاندارد های لازم از لحاظ عوامل فیزیکی و شیمیایی در محیط کاری رعایت نشده است و به همین دلیل کارکنان این مشاغل در معرض آسیب های جدی قرار خواهند گرفت. یکی از مزایایی که برای کارگران مشاغل سخت و زیان آور در نظر گرفته شده است، مربوط به شرایط خاص بازنشستگی است. به دلیل اهمیت بالای این موضوع، درصدد آمده ایم که در ادامه هر چه بیشتر و بهتر به شرایط بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور بپردازیم. با ما همراه شوید.

شرایط ویژه برای کارکنانی که به مشاغل سخت و زیان آور مشغول هستند

همانطور که می دانید شرایط بازنشستگی برای کارکنان بخش های مختلف تا حدودی شبیه به یکدیگر است اما این شرایط برای کارکنان مشاغل سخت و زیان آور به صورتی کاملا ویژه و البته ساده تر از دیگر مشاغل تعیین شده است.

در واقع فردی که سابقه پرداخت حق بیمه در یکی از مشاغل سخت و زیان را داشته باشد در شرایط ساده تری به مزایای بازنشستگی دست پیدا می کند.

به این صورت که برای بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور، به ترتیب ۲۰ و ۲۵ سال سابقه کاری متوالی و متناوب با پرداخت حق بیمه نیاز است. این شرایط در حالی است که هیچ محدودیت سنی برای کارکنان این مشاغل در نظر گرفته نمی شود و تنها با داشتن شرایط فوق می توانند درخواست بهره مندی از مزایای بازنشستگی داشته باشند.

بررسی شرایط بازنشستگی برای مشمولین مشاغل سخت و زیان آور

اگر بخواهیم شرایط بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور را به صورت دقیق تر بررسی کنیم باید این شرایط را برای کارکنان مرد و زن تفکیک کنیم و به هر مورد به صورت جداگانه بپردازیم.

شرایط بازنشستگی برای کارکنان مرد

  • در صورتیکه فرد متقاضی بهره مندی از مزایای بازنشستگی، دارای حداقل ۵۰ سال سن و نیز ۳۰ سال سابقه کاری باشد، با درخواست او موافقت می شود اما محاسبه این سابقه کاری برای مشمولین مشاغل سخت و زیان متفاوت خواهد بود؛ به این صورت که تعداد سال های فعالیت در این مشاغل، در ۱.۵ ضرب شده و سپس با سابقه کار مشاغل عادی جمع می شود.
  • دارا بودن حداقل ۶۰ سال سن نیز به همراه ۲۰ سال سابقه کاری، مشمول طرح بازنشستگی خواهد بود که در این حالت نیز سابقه کار در مشاغل سخت، یک و نیم برابر محاسبه خواهد شد‌.
  • و در مورد آخر در صورتیکه فرد سابقه پرداخت حق بیمه به مدت ۳۵ سال را داشته باشد، هیچ محدودیت سنی برای اعطای حق بازنشستگی در نظر گرفته نمی شود.

 

شرایط بازنشستگی برای کارکنان زن

  • در صورتیکه هر یک از کارکنان زن دارای حداقل ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه کاری باشند، مشمول دریافت حق بازنشستگی خواهد بود اما این در حالی است که سابقه کاری کارکنان مشاغل سخت و زیان آور در ۱.۵ ضرب می شود.
  • کارکنان خانمی که دارای حداقل ۵۵ سال سن و نیز ۲۰ سال سابقه کاری در مشاغل عادی و مشاغل سخت و زیان آور باشند، می توانند درخواست بازنشستگی نمایند. به این صورت که برای محاسبه سابقه کاری این افراد، سابقه کاری در مشاغل سخت و زیان آور یک و نیم برابر شده و با سابقه کار عادی جمع می گردد و به عنوان مجموع سابقه کاری در نظر گرفته می شود.
  • کارکنان زن نیز همانند کارکنان مرد در صورتیکه به مدت ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند، بدون محدودیت سنی به عنوان مشمولین بازنشستگی شناخته می شوند.

   نحوه درخواست بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور

نحوه درخواست بازنشستگی مشاغل  سخت و زیان  اور بدین صورت می باشد که فرد در ابتد ا به اداره کار مراجعه نموده و در خواست تعیین کار خود به عنوان مشاغل سخت و زیان اور را می نماید . در این رابطه ابتدا فرد درخواست خود را به اداره کار و یا سازمان تامین اجتماعی بسته به محل کار خود  تحویل داده و در این صورت ، سازمان مربوطه آن را  به کارشناسان خود ارجاع داده  و در این رابطه  کارشناسان نیز با بررسی محل کار فرد در خصوص تعیین شغل وی به عنوان  شغل سخت و زیان  اور تقسیم بندی می کنند .

شغل  سخت و زیان ارو همانطور که در بالا بدان  اشاره شد  به نوع یکم و دو تقسیم می شوند و کارشناسان براساس این تقسیم بندی اقدام به تعیین وضعیت  برای شغل فرد می نمایند .

در این مورد  بسته به نظر کارشناسان  دو نوع تصمیم انجام می شود که اولی اینکه کار فرد به عنوان کار عادی دسته بندی می شود و دومی در این مورد  این می باشد  که کار فرد به نوع الف تعیین می شود  که در هر دو مورد اشاره شده قابل اعتراض در  سازمان تامین اجتماعی و  اداره کار می باشد .

بعد از این اقدام  معمولا فرد  با اعتراض خود  و صدور رای در این کمیسیون  ، در صورتی که باز هم همان رای قطعی گردد ، باز هم بدان می تواند اعتراض نماید .

 

5/5 - (2 امتیاز)
Facebook
Twitter
LinkedIn
نوشته های تازه
قاضی بازنشسته دادگاه تجدیدنظر
وکیل قاضی بازنشسته دیوان عدالت اداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مطالب مرتبط